Фантастична планета: Религија, други део

Фантастична планета кроз две епизоде путује Мексиком, Шпанијом, Либаном и Холандијом истражујући где је религији место у данашњој цивилизацији.

Владимир Банић истражује зашто је халуциногена смеша ајахуаска толико популарна међу Европљанима и Американцима, нарочито младим. Да би из прве руке сазнао како она делује на људско тело, Банић одлази у џунглу Јукатана где присуствује обреду који траје целу ноћ. Шаман и остали учесници у такозваној церемонији верују да испијањем ајахуаске човек визијама остварује директну везу са богом, суочава се са својом савешћу и престаје да се боји смрти.

Након овог обреда, Фантастична планета одлази на други у Мексику, а то је путовање визијама кроз коришћење ДМТ-а, једињења које се поред ајахуаске налази и у жлездама специфичне врсте жабе. Након стругања са ње, и сушења, слуз се претвара у кристале које у Мексику и даље у Централној и Јужној Америци пуше остварујући краткотрајни, 15-минутни транс.

Колико је ДМТ опасан, нарочито за оне који нису психички стабилни, Банић сазнаје од психолога и психијатара у Канкуну, где многи завршавају у болници, некад непоправљиво оболели након узимања ДМТ-а. Неки такве сеансе и не преживе.

После шаманизма коме се млади све више окрећу остављајући традиционалне религије, Банић путује у Шпанију, земљу у којој је инквизиција престала са прогоном пре тачно 200 година. Упознаје њене последице и како су изгледала суђења на градским трговима.

Екипа Фантастичне планете затим путује у провинцију Сарагоса, у село Трасмоз, једино место које је као географски појам екскомуницирала католичка црква. У њему и дан данас бирају вештицу године.

После вештичје работе Банић иде у Каталонију да упозна Каганере, локалне младиће који се у представама уочи Божића које приказују рођење Исуса Христа, скривају иза стаје заузимајући позу избацивања фецеса, или какења.

Како је веровање да ако каталонски сељак сопственом каком ђубри њиву, а онај који се скрива иза штале у којој је рођен Исус утиче да цела година буде родна, направило добар посао за једну каталонску породицу која сада прави фигурице каганера са најразличитијим ликовима: од папе, преко Мик Џегера до Новака Ђоковића.

На крају, Банић одлази у крипту Саграда Фамилије у коју се камере готово никад не пуштају. Међутим Фантастична планета за гледаоце РТС-а одатле доноси интервју са човеком који представља покрет који тражи да се Антонио Гауди, архитекта чији је цео животни рад био посвећен богу - прогласи за свеца. И објашњава зашто је потребно да у данашње време свети буду проглашеним и они који нису директно део црквене хијерархије.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару