Некада давно – српске народне бајке: Порекло бајки

Улазећи у свет бајке "Златна јабука и девет пауница" уз сновиђајне анимације уводимо вас у нову серију под називом "Некада давно - Српске народне бајке"

Ово је први пут да се ради серија о нашим бајкама оваквим поступком. Уз нараторска вођења из "чаробне собе", у којој се уз свеће читају бајке, и тумачење академских професора, серија укључује и доиграване сцене, илустрације и анимиране цртане сцене.

Свет настајања бајки посебно ће уз специфичан поступак дочарати и сликањем у песку специјално за ову серију психолог и сликарка Ања Кононенко.

У овој серији питамо се: Како настају бајке? Ко су њихови јунаци? Какви су заплети и драматургија? Каква је симболика појединих елемената у бајкама, какве су специфичности српских народних бајки? Да ли ми причамо бајке или смо, доспевајући у овај свет пали у мноштво бајки, и оне причају нас?

Кроз серију "Некада давно - Српске народне бајке" говоримо у четири епизоде о четири теме: порекло бајки, прогоњене девојке, кршење забрана у бајкама и надметање са надмоћнијима. О овим темама говориће се уз тумачење бајки: "Златна јабука и девет пауница", "Пепељуга", "Баш Челик", "Ђаво и његов слуга" и "Девојка цара надмудрила". Бајке у серији надахнуто интерпретирају глумци Бојан Жировић и Милена Радуловић.

Стручни сарадници и учесници у серији су академски стручњаци, професори књижевности, етнолингвистике и психологије: проф. др Бошко Сувајџић, проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, др Тијана Тропин, проф. др Љубинко Раденковић, проф. др Дејан Ајдачић, проф. др Жарко Требјешанин, проф. др Јасмина Ахметагић и проф. др Јеленка Пандуровић.

Серија је снимана и у Ресавској пећини, у Тршићу, на Бибиној плажи на Дрини, изнад наших раскошних тврђава Калемегдан, Маглич и Голубац и у винским лагумима у Карађорђевој улици.
Сценаристкиња, редитељка и уредница серије је Валентина Делић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се