Јестива историја: Со

Како избећи несрећу када проспете со? Зашто хималајску со зову "бело злато"? Има ли рок употребе кухињска со? Која се количина соли сме дневно конзумирати? Како одредити тачку блаженства?

Хиљадама година со заузима важно место у животу људи. Стари народи одавали су јој божанске почасти. У Вавилону су је називали јелом великих богова и додавали је сваком оброку. "Уживати со неког човека" - у старом Египту је значило "бити у нечијој служби". Јести с неким со значило је склапање братства. Сољу се печатила заклетва и јачала жртва. Била је и важно привредно добро. Тамо где је било соли, цветали су трговина и саобраћај, развијало се речно бродарство; градови су били богати и моћни, имовина се увећавала.

У организму човека минералне соли налазе се у малим количинама, али имају велик значај јер учествују у изградњи ћелија и обезбеђују њихову функцију. Оне имају важну улогу у обезбеђивању раста, развоја и отпорности према болестима. Одржавају стални састав крви, учествују у одржавању мишићне и нервне надражљивости и омогућују рад жлезда са унутрашњим лучењем. Све минералне материје у организам се уносе храном. Количине минералних соли у појединим намирницама врло су променљиве, па је потребно јести што више воћа и поврћа.

Сва ткива човековог организма садрже одговарајуће количине соли, јер у противном не би могла функционисати. Помањкање соли изазива здравствене сметње, које се лако отклоне узимањем соли. Међутим, и превелико уживање соли изазива тешке сметње у организму.

Гледајући Јестиву историју сазнајте која све благотворна својства има со на наш организам, зашто је не смемо избацити из употребе и како направити баланс соли у исхрани?


 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво