Читај ми!

РТС Лаб: Очима великих података

Да ли си један од оних који је једва чекао звоно за крај часа питајући се за шта ће ти у животу требати Питагорина теорема, разломци и израчунавање површине једнакокраког троугла… Ако јеси, да ли те је стварност демантовала чињеницом: „Математика је свуда око нас.“

У овој емисији емисији пливамо у мору, у коме – хтели не хтели – пливамо сви, мору података. Њиме сурфујемо, али каткад нас и преплави… Друштвене мреже, онлајн куповине, вести, рекламе… Колико информација упијемо током само једног дана? Какви смо пливачи и каква је стварност виђена очима великих података, тема је 12. по реду научнопопуларне овогодишње манифестације М3 – Мај месец математике.

Шта су велики подаци? О њиховој практичној примени у свакодневном животу, али и у најразличитијим областима науке и привреде. Колико је важно причати и постављати питања о подацима који нас окружују, о њиховој доступности и етици коришћења?

Када говоримо о великим базама података, мислимо и на вештачку интелигенцију, поље на ком се трка увелико захуктава. Како је све почело и каква нас будућност чека. Какав је истраживачки потенцијал Србије у домену вештачке интелигенције?

За одговорима на ова али и многа друга питања трагамо са Данијелом Вучићевић из Центра за промоцију науке и др Иваном Танасијевићем са Института за вештачку интелигенцију Србије.

Из Силоса Београда, епицентра збивања, атмосферу нам преноси Драгана Симић.

Истраживали смо, ко су најбољи пливачи у мору информација и да ли су базе података данас важне колико и нафта?

Емисију припремио и водио Вукашин Јањић.

Уредник емисије је Марија Цвијић.

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.