ТВ театар - Ролеркостер

Представа "Ролеркостер" у режији Милице Краљ, продукције Атељеа 212, премијерно изведене 2022. године.

Драмски текст "Ролеркостер" Јелене Кајго је савремена комедија која се успешно разрачунава са проблемима нашег времена, разоткривајући њихова прикривена значења. Радња се гради око односа између мајке Љиљане и ћерке Ане, која се удала и започела нови живот у Лондону, што је полазиште комичког бављења националним и верским идентитетима, амбивалентним утицајима нових медија и технологија на свакодневни живот, затим брачним и љубавним темама, друштвеним положајем жене, као и апсурдима политичке коректности. Текст је подстицајан због упадљиве савремености, бритких запажања и катарзичног хумора, при чему треба напоменути да је нарочито драгоцен јер се на домаћим репертоарима у последње време ретко постављају савремене домаће комедије, које интелигентно погађају неуралгичне тачке нашег времена.

Дара Џокић слојевито представља Љиљану, психолошки веродостојно, али и комички сугестивно изражавајући њену тврдоглавост, одлучно чување националног идентитета, као и отпор према вртоглавом развоју технологије. Тај отпор ће доживети ироничан обрт, са развојем њеног пријатељства са Шилом, роботом у лондонском стану, који је врло допадљиво уобличен – игра га Теодор Винчић, као суптилно аутоматизованог слугу. Катарина Марковић гради лик продорне и прагматичне Ане која се на почетку удаје за Адама (Петар Михаиловић), Јеврејина и историчара по професији који такође тврдокорно чува породичну традицију, сукобећи се са Љиљаном. Јелена Петровић психолошки деликатно представља лик Анине пријатељице Светлане која се упетљава са Аниним бившим момком Емилом (Петар Михаиловић). Милица Михајловић игра Лану, Хрватицу, визуелну уметницу са којом Ана сарађује у Лондону, једва састављајући крај са крајем. Кроз њихов однос се отварају и питања функције уметности, што у одређеној мери асоцира на комад "Арт" Јасмине Резе. Да ли уметност треба да ескапистички улепшава стварност, или треба да буде њен реалан (суморан) критички одраз, попут Пикасове "Гернике"?

Одговор на ово питање остаје отворен, као и одговори на дилеме о технолошким променама у нашем свету: да ли оне побољшавају или срозавају међуљудску комуникацију? Ови интелектуални изазови представе су један у низу њених вредних слојева, одраза света пред пуцањем.

ТВ режија: Андреа Ада Лазић

Уреднице продукције: Ранка Јакшић, Тамара Барачков

Уредница емисије: Ана Тасић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару