Спасавање раја: Изгубљени свет Галапагоса, 2-6

Откријте задивљујућу лепоту нетакнутих природних подручја широм света у серијалу од шест епизода „Спасавање раја“. Али иза ове лепоте крије се опасност: богатство ових подручја чини их метама људске похлепе. Борба за њихову заштиту је неуморна, а људи који воде ову борбу постају прави хероји нашег доба. Пратите њихов пут у очувању чуда природе која нам одузимају дах.

Спасавање раја: Изгубљени свет Галапагоса, 2-6	Спасавање раја: Изгубљени свет Галапагоса, 2-6


Архипелаг Галапагос састоји ce од четрдесетак већих и мањих острва насталих хлађењем лаве након што је пре осам милиона година више вулканских ерупција потресло Пацифик.

Хиљаду километара удаљена од еквадорске обале, на копну које је последње избило из плаветнила Тихог океана, живе чудесна бића из давних времена. Развијала су се мимо остатка света, као да су на удаљеној планети, и заувек су променила човеково поимање развоја живота на Земљи. Била су и инспирација великом енглеском биологу Чарлсу Дарвину.

 

Северни део овог задивљујућег архипелага је станиште највеће рибе на свету - кит-ајкуле, која може бити дуга и до двадесет метара. Ова огромна риба величине једног аутобуса, може бити тешка и до тридесет тона.

 

Ендемске врсте Галапагоса, које су опстале милионима година све до данашњих дана, сада су угрожене због све учесталијих људских активности и убрзаног глобалног загревања. Њиховим изумирањем нестао би јединствени биодиверзитет који је Дарвину омогућио да схвати како функционише живот и на који начин се он развио на површини наше планете.

 

Реприза , 30. септембар у 07:10 и 15:05


Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи