Трезор: Шјора Марија

У Југословенском драмском позоришту је 24. октобра 2011. промовисана књига ,,Животић” с поднасловом ,,Есеји казалишни и ини“ тада деведесеттрогодишње глумице Марије Црнобори. Збирку њених есеја издало је Истарско народно казалиште у Пули,  а финансирала Истарска жупанија уз помоћ хрватског Министарства културе. Тим поводом, делегација Маријине Истре дошла је у Београд. Уз књигу, донели су јој поздраве њених родних Бањола, затим цвеће, вино, пршут... Слично је било и 2008, када су јој, такође, у Југословенском драмском, на њен деведесети рођендан, уручили Повељу Истарске жупаније за ненадмашну интерпретацију  поезије на чакавском. Посебно стихова Мате Балоте, чијом је песмом Дви даске Марија  ступила у свет  сцене. Камере су сведок - Марија их још увек зна од речи до речи. Уз документарне вињете са та два догађаја, аутор емисије Шјора Марија - Бранка Криловић, за Трезор уобличава портрет хероине која још увек одбија да одшкрине своју тајну. Не воли да одговара на питања, каже само оно што хоће и - најкраће.

Трезор: Шјора Марија Трезор: Шјора Марија

Поред интервјуа који је са Маријом Црнобори  Бранка Криловић снимила 2008. у емисији је и њихов разговор  из 1991. када је  глумица за Дневник  говорила о својој првој књизи ,,Свијет глуме”. Захваљујући  истраживачима Трезора, гледаоци ће бити у прилици да после дуго времена поново виде  кадрове из Маријиних  позоришних и филмских улога, детаље из ранијих емисија, утиске са  једног од повратака кући, у Истру, затим Марију са малим унукама. У емисији говоре Јован Ћирилов, Бранко Цвејић, гости из Истре, приређивач књиге Животић - Јелена Лужина и, у име издавача - Гордана Јеромела Каић.

Уредник Бојана Андрић, сниматељи Дејан Поповић, Зоран Росић, Александар  Ховјецки, истраживач Весна Дошен, монтажер Бранислава Теодосић, аутор Бранка Криловић.

 

Реприза ,30. септембар у 00:11 и 08:07

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи