Савремено тумачење српске историје: Оријент на Балкану

Географски, Оријент почиње на обалама Медитерана, али се не зауставља на првим великим планинским масивима Кавказа. Он се простире све до сунчаних источника Далеког истока и идеографског писма Кине и Јапана. За многе културе Оријент је био творачки принцип, док је за друге представљао пут у разарање стеченог, баш као што су поједини народи у похари Блиског и Далеког истока колонизовали његово наслеђе и богатство. На Балкану, врата за упознавање разуђене космогоније Оријента отварају се на Филолошком факултету у Београду. То је, већ деведесет година, први степеник ка бољем сазнавању историје, књижевности, етнологије, културе и језика Оријента.

О почецима оријенталистике код Срба, о профилу наставе оријенталних језика на Катедри за оријенталистику, о захтевима нове методике наставе, о могућностима које пружа студирање ових, некада само егозотичних, а данас у свету и код нас високо тражених профила филолога, говоре њени професори: Љиљана Марковић, јапанолог, декан Филолошког факултета, Анђелка Митровић, арабиста, управник Катедре за оријенталистику, Мирјана Теодосијевић, турколог, Љиљана Чолић, османиста, Ема Петровић, исламиста и Радосав Пушић, синолог.

Избор из арабљанских ода Муалака чита лекторка Дајана Ајуб. Одломак из песме турског песника Орхана Вели Каника Ослушкујем Истанбул чита лектор Тарик Дуран.

Уредник емисије: Невена Тодоровић.
Редитељ емисије: Ивана Стивенс

 

Реприза , 04. јун у 04:05 и 12:05

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије