Светски дан књиге: Андрић или Andrić, 1-4

Да ли се презиме Андрић пише ћирлицом или латиницом? Од овог једноставног питања кренула је екипа Документарног програма Радио-телевизије Србије да испитује наслеђе нашег нобеловца. Ко је био за живота? Шта је постао након смрти? На ова питања одговори су веома различити уколико се камере укључе у Београду, Сарајеву, Бањалуци или Загребу. Александар Гаталица, уредник и аутор емисије која носи амблематичан назив Андрић или-ili Andrić, одлучио је да чује мишљење највећих данашњих познавалаца Андрићевог дела, писаца и лексикографа у три земље које Андрића сматрају својим писцем или делом своје културе.

Светски дан књиге: Андрић или Andrić, 1-4 Светски дан књиге: Андрић или Andrić, 1-4

Како разрешити енигму највећег писца с ових простора и да ли је након више од четрдесет година после његове смрти сазрело време да се о свему што се везује уз Андрића проговори отворено? Емисија Андрић или-ili Andrić дала је позитиван одговор на ово питање. Саговорници емисије: Александар Јерков, Петар Пијановић и Мухарем Баздуљ из Београда, Велимир Висковић, Миљенко Јерговић и Душан Маринковић из Загреба, Неџад Ибрахимовић, Иван Ловреновић и Русмир Махмутћехајић из Сарајева, те Ранко Рисојевић из Бањалуке скинули су вео загонетности и својим одговорима понудили ново виђење Андрића у 21. веку.
Исказе десет познавалаца Андрићевог дела прате снимци савремених призора, људи, верника, занатлија снимљених у четири града, као и кадрови свих локација које се везују за Андрића - у оном стању у којем се налазе данас, забележени у HD резолуцији. Радио-телевизија Србије желела је да сними савремени документарни серијал у којем ће документарне улоге Андрићевих јунака играти наши савременици, а драматику Андрићевог положаја данас илустровати места његове младости, која махом имају сасвим другачије лице.

 

Реприза , 24.април у 05:30 и 13:25

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво