Сумрак Ловћена: Завет краља Александра, 3-5

Трећа епизода: После Првог светског рата краљ Александар Карађорђевић долази на идеју да на врху Ловћена подигне монументални споменик Његошу. Југословенски краљ је хтео да подигне већу грађевину од некадашње мале капеле. Александар Први био је унук Петровића и хтео је да се достојно одужи једном од својих предака.

Сумрак Ловћена: Завет краља Александра, 3-5 Сумрак Ловћена: Завет краља Александра, 3-5

О том пројекту разговарао је са Иваном Мештровићем, али је брзо одустао од ове идеје после оштрог противљења Српске православне цркве. Капела је неколико година била у рушевинама и Свети архијерејски Сабор, на предлог новог митрополита црногорско-приморског Гаврила Дожића, 14. новембра 1920. године доноси одлуку да се обнови Његошева капела на Ловћену.

Краљ Александар изгубио вољу да подржи Мештровићев пројекат јер је коштао 12 милиона динара, што је било 24 пута више од обнављања срушене капеле који су радили Николај Краснов и Урош Предић.

Величина и облик старе и нове капеле били су исти, само је околни простор мало проширен и подигнута ограда са степеницама од тесаног камена.

Продукција: Видеокрафт медиа

Сценарио: Батић Бачевић и Никола Тркља

Редитељ: Миљан Глишић

 

 

Реприза , 23. јун у 01:00 и 09:05

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије