Читај ми!

Људи за људе: Малвина Хофман

Знате ли шта повезује Навахо Индијанце, Влада Дивца, лик страдалог српског војника са острва Видо из Великог рата и скулптуру Светог Фрање Асишког? На први поглед, чини се да немају ништа заједничко, али вечерашња емисија „Код два бела голуба” откриће вам шта их спаја.

Људи за људе: Малвина Хофман Људи за људе: Малвина Хофман

Веза је Малвина Хофман, америчка вајарка, сликарка и хуманисткиња. За нас посебно значајна током Првог светског рата, када се заинтересовала за судбину Србије и патње нашег народа, коме је у то време била потребна помоћ.

Прича о овој Американки је истовремено сага о уметности, људима, љубави, смрти, пожртвовању, о победи живота над смрћу, о Србима и Американцима и о нераскидивој повезаности између два народа. Малвина Хофман је ауторка је плаката на коме је приказан српски војник снимљен у самртном часу на путу за Плаву гробницу.

У свету је постала позната тек после своје највеће изложбе, одржане у Филд музеју у Чикагу 6. јуна 1933. Том приликом представила је 105 скулптура, 36 фигура, 30 попрсја и 39 глава које представљају све народе света, претежно у бронзи, али и у мермеру и камену. Постала је популарна широм планете. За 36 година, колико је трајала стална поставка у Музеју, изложбу је видело више од десет милиона људи. Хофманова је од Филда, оснивача Музеја, 1929. године добила највећи хонорар у историји уметности до тада, већи него што је Роден добио за Врата пакла”. Вајарску афирмацију постигла је и низом дела којима је разрађивала тему плеса, што је последица блиског пријатељства са славном руском балерином Аном Павловом.

Реприза , 30. октобар у 06:10 и 14:05

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи