ТВ фељтон: Топлица у средњем веку, 3-3

Редакција за културу и уметност премијерно приказује последњу емисију посвећену археолошкој карти средњовековне Топлице, под називом Топлица у средњем веку. Пратећи ток реке Топлице, стигли смо до Прокупља, где смо забележили најважније приче посвећене средњовековној тврђави Хисар и грађевинама које се налазе у њеном подножју: Цркви Светог Прокопија, Југ Богдановој цркви и римским термама.

Топлица је једна од најлепших и најзначајнијих области у Србији, кроз коју је водио главни пут од Јадранског мора према Црном мору, војни и трговачки пут Виа милитарис, који је повезивао исток и запад, куда су пролазиле војске, каравани и дипломатске мисије, одакле је сребро и злато из српских рудника преношено даље ка Европи, Далеком истоку и Цариграду. Топличким друмом су ходочасници ишли у Свету земљу, а можда је њиме средином 12. века и Стефан Немања стигао у Топлицу.

Причом о младом археологу Милану Савићу који, инспирисан културним наслеђем Топлице, прави макете споменика Топлице, права мала уметничка дела, завршавамо последњу епизоду Топлица у средњем веку.

У емисији учествују: историчар Радоје Костић, археолози: Јулка Кузмановић Цветковић, Сања Црнобрња Красић, Милан Савић и Марко Алексић, као и Витешка група Беле Цркве из Куршумлије.

 

Уредник и аутор емисије: Светлана Илић

Реприза , 02. април у 05:40 и 14:00

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво