Читај ми!

Ко жели да буде скупљач лоптица на Вимблдону?

Ако сте икада помислили да је посао скупљача лоптица на Вимблдону лак - грдно сте се преварили. Дечацима и девојчицама, који желе да се нађу на вимблдонској трави, потребно је много више него што би многи очекивали. Потребно је да буду суперљуди.

Сваке године, на хиљаде младих пријави се за своје место под "вимблдонски сунцем", али само они најбољи "преживе" до самог турнира. Пожртвовање, посвећеност, али и физичка и ментална припрема, потребни су за овај "посао". Али ни све то није гаранција коначног успеха.

"Тренинг" скупљача лоптица траје осам месеци. Организатори најважнијег турнира на свету шаљу позивнице у 32 школе у околини Вимблдона. Кандидати прво морају да положе тест познавања тениских правила, како би уопште ушли у шири избор за учествовање на великој сцени.

Они који тест прођу, већ у новембру започињу свој тренинг. Осим физичке спреме, скупљачи тренирају додавање лоптица тенисерима и, што је можда и најтеже, како да стоје непомично између вежби. Свака грешка скупо се плаћа.

Тестирања су честа, а после сваког од њих - неко отпадне са списка. А онда, после неколико месеци напорних тренинга, најбољи међу најбољима добију униформе и спремају се за почетак турнира.

Скупљачи су на окупу 14 сати дневно. На самом терену проводе између 45 минута и сат времена, у зависности од временских услова, који су тек посебна прича.

Није ретка ситуација да се скупљачи онесвесте на терену, тако је и било ове године. Млади скупљач колабирао је на "злогласном" терену број 17 (без крова и хлада), у току меча између Џона Изнера и Мета Ебдена.

Поред свих недаћа, млади се и даље утркују да буду део вимблдонске традиције. Част је бити међу скупљачима лоптица, а стечено искуство може бити веома корисно у будућности, као приликом уписивања факултета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару