Кина брани част Азије

И без Јао Минга у екипи Кинези одавно више нису аутсајдери на великим такмичењима. Најбоља азијска екипа на Светско првенство долази да поправи утисак од пре две године са Олимпијаде у Пекингу, када су разочарали домаће навијаче.

Кина је најбоља репрезентација која долази из Азије. Своју доминацију Кинези већ три деценије одржавају у овом делу света, а чињеница да су тријумфоали на чак 14 од 16 одржаних првенства највећег континента довољно говори о надмоћи ове екипе.

Ипак, у последње две године, ову регионалну доминацију успела је да прекине репрезентација Ирана, која је и освоијила последња два континентална такмичења.

И поред тога кошарка је сваке године све популарнији спорт у најмногољуднијој земљи света. Томе је допринео све већи број кинекских играча који наступају у НБА лиги и порасту квалитета домаћег такмичења.

Прошло је више од десет година од када је први Кинез, Ванг Жижи заиграо у најјачој светској лиги, а после тога његовим стопама је кренуло још три играча, Менге Батер, Ли Јинлијан и најпознатији међу њима, Јао Минг.

Своју континенталну доминацију ова репрезентација није никада успела да потврди и на другим великим такмичењима, па је најбољи успех на светском првенству и Олимпијади био осмо место.

На Светском првенству у Јапану ова репрезентација заузела је девето место, док је годину дана касније на континенталном шампионату заузела десето место, што је најгори пласман у историји ове селекције.

Ипак, на то такмичење Кинези су отишли са својим другим тимом, имајући у виду чињеницу да су се као домаћини аутоматски квалификовали на Олимпијаду.

Управо је Олимпијада у Пекингу требала да буде одскочна даска за запажен резултат у светским оквирима, али и на овом турниру Кинези су разочарали, доживевши у четвртфиналу тежак пораз од Литваније.

На последњем континенталом такмичењу прошле године Кина је у финалу изгубила од Ирана, а у репрезентацији због повреде није било најбољег играча екипе Јао Минга.

И на предстојећем Светском првенству, ова азијска репрезентација наступиће највероватније без Јао Минга, а од играча попут Јинлиан Јија очекије се да предводи екипу.

У групи са Турском, Грчком, Русијом, Порториком и Обалом Слоноваче, да би се пласиорала у четвртфинале, репрезентација Кине ће морати да игра на врхунском нивоу.

 Ху Ксуенгфенг бек 185цм Џингсу Драгонс
 Лиу Веи бек 190цм Шангај Шаркс
 Женг Куипенг плеј 190цм Лиаонинг Хантерс
 Ванг Шипенг бек 198цм Гуандонг Судерн Тајгерс
 Жу Фенгју крило 201цм Гуандонг Судерн Тајгерс
 Сан Јуе крило 206цм Бејџин Олимпијанс
 Ли Ксијаоксу крило 201цм Лиаонинг Хантерс
 Ји Јинлијан центар 213цм Њу Џерси Нетс
 Венг Леи крило 200цм Баји Рокетс
 Су Веи  центар 212цм Гуандонг Судерн Тајгерс
 Ванг Жижи  центар 216цм Баји Рокетс
 Ду Фенг крило 207цм Гуандонг Судерн Тајгерс

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара