Нови початак за Хрвате

Хрвати су вечити фаворити који на крају заврше без медаље. На Мундобаскету у Турској, еклипа састављена од играча који наступају за најјаче европске клубове, спремна је да коначно оправда улогу фаворита.

Непоследно после распада СФРЈ, Хрватска је уз Србију имала најбоље играче у тиму, који су некада наступали за заједнучку државу.

Дражен Петровић, Рађа и Кукоч су били звезде тада нове репрезентације, а заједно су 1992. године, на Олимпијади у Барселони донели и прву медаљу за своју земљу. Тада је Хрватска у финалу играла против моћног тима САД, такозваног дрим тима, тако да је освојено друго место био невероватан успех.

Две године касније ова репрезентација, без Дражена Петровића, који је трагично настрадао у саобраћајном удесу, успела је да освоји и друго одличје. На Светском првенству у Торонту Хрвати су освојили бронзану медаљу.

Још два бронзана одличја ова репрезентаија је освојила на европским првенствима, али од 1995. године Хрвати су без медаља. Иако су на свим такмичењима на којима су учествовали важили за једне од највећих фаворита, овај тим никако није успевао да поново стане на победничко постоље.

После неколико смена генерација, нови тренер ове репрезентације Јосип Вранковић одлучан је да коначно прекине пост који траје већ 15 година.

За предстојеће такмичење хрватски стручњак неће моћи да рачуна на повређене Марка Томаса и Станка Бараћа, али ће на располагањ затоу имати сјајне младе играче попут Анте Томића и Бојана Богуновића.

Иако за Хрватску не играју НБА звезде, окосницу екипе чиниће играчи који сјајно наступају за европске клубове, и који већ дуже година успешно наступају у евролиги. Роко Лени Укић који се вратио из НБА лиге имао је сјајну сезону у турском Фенербахчеу.

Марко Бнић је један од најбољих кошаркаша шпанског Билбаа, док је Зоран Планинић један од најзаслужнијих за пласман московског ЦСКА на завршни турнир Евролиге.

Од Мрка Томаса се очекује да предводи екипу у нападу, и да у случају потребе он постигне битне поене којима се "ломи" утакмица.  Бековска линија хрватске је њено најубојитије оружје, а играчи попут Укића, ПЛанинића о Поповића у стању су да, прецизним шутевима, пробију сваку одбрану постављену пред њих.

И под кошевима ће Хрвати имати квалитетне играче попут Томића, Бараћа и Банића, тако да је и тај сегмент игре сјајно покривен.

Први меч на турниру Хрвати играју против репрезентације САД, па ће овај меч представљати репризу финалног дуела на Олимпијади 1992, године. Остали противници наших западних суседа у групи су Словенија, Бразил, Турска и Иран.

 Лука Андирић 202цм крило Цибона
 Марко Банић 205цм крило Билбао
 Бојан Богдановић 204цм крило Загреб
 Давор Кус 192цм бек Бенетон
 Крешимир Лончар 210цм центар Уникс
 Драго Пашалић 209цм крило Билбао
 Хрвоје Перишић 203цм крило Задар
 Зоран ПЛанинић 200цм бек ЦСКА
 Марко Поповић 185цм бек Уникс
 Рок Стипчевић 183цм бек Задар
 Марко Томас 202цм крило Реал
 Анте Томић 217цм центар Реал
 Роко Лени Укић 196цм бек Фенербахче Улкер
 Лука Зорић 210цм центар Загреб

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара