Афрички шампион на Мундобаскету

Шампион Африке први ривал Србије на Светском првенству. Ангола је тренутно најбоља афричка репрезентација, освајала титулу континенталног првака десет пута на последњих једанаест такмичења. Сви играчи играју у националној лиги, а селектор је Португалац Луиш Магалаеш.

Кошаркашка репрезентација Анголе биће први противник Србије на Светском првенству у Турској. Некадашња португалска колонија у последње две деценије развила се у кошаркашку силу, бар кад је реч о афричком континенту, па не би требало олако схватити шампионе Африке.

Ангола је чак десет пута била шампион "црног континента", од последњих једанаест такмичења у организацији Светске кошаркашке организације. Једини пут када нису освојили титулу било је, сада већ давне 1997. године.

На Светским првенствима, шампион Африке није имао толико успеха. Највећи успех на кошаркашким Мундијалима остварен је 2006. године, када је екипа такмичење завршила на десетом месту, изгубивши у осмини финала од Француске, тесно, резултатом 68:62.

Селектор Анголе је Португалац Луиш Магалаеш, који је од маја прошле године на кормилу националне репрезентације и који је и донео последњу титулу првака Африке, 2009. године у Либији.

Најбољи кошаркаш Анголе је Жоаким Гомеш, који за национални тим дебитовао још 1998. године. Пре четири године у Јапану, предводио је своју репрезентацију постизавши у просеку нешто више од 15 поена по мечу. Занимљиво је да је Гомеш провео при сезоне у НЦАА лиги играјући за колеџ Валпараисо.

Занимљиво је да сви играчи на списку Магалаеша тренутно наступају за домаће тимове, осим Валделисио Жоакима, који је члан Истерн Јута колеџа и игра НЦАА лигу.

Играчи:

Олимпио Циприано К 194цм Ангола Либоло

Жоаким Гомеш Ц 200цм Ангола Примеро Де Агосто

Мигуел Лутонда Б 185цм Ангола Примеро Де Агосто

Едуардо Мингас К 200цм Ангола Петро Луанда

Фелипе Абрао К 194цм Ангола Примеро Де Агосто

Карлос Алмеида Б 193цм Ангола Примеро Де Агосто

Фелизардо Амброзио Б 201цм Ангола Примеро Де Агосто

Пауло Барош К 197цм Ангола Промаде Цабинда

Домингос Бонифацио Б 189цм Ангола Либоло

Роберто Фортес Б 193цм Ангола Петро Луанда

Валделицио Жоаким Ц 209цм Ангола Истерн Јута

Мигуел Киала Ц 198цм Ангола Петро Луанда

Дивалдо Мбунга Ц 206цм Ангола Петро Луанда

Карлос Мораиш Б 190цм Ангола Либоло

Јаник Мореира Ц 204цм Ангола Примеро Де Агосто

Леонел Пауло Ц 198цм Ангола Либоло

Владемир Рикардињо Б 193цм Ангола Примеро Де Агосто

Симао Сантос К 198цм Ангола АСА

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару