Најбољи тенисер(и) данашњице, емоције и чињенице

Новак Ђоковић је у недељу ушао у анале светског тениса као једини играч који је успео да тријумфује на свих девет турнира мастерс серије и то је поново актуелизовало вечну тему ко има право да се сматра најбољим играчем.

Једини који би у догледно време можда могли да понове овај Ђоковићев успех су Роџер Федерер и Рафаел Надал, али ни они то неће лако остварити.

Федереру за "златни мастерс" недостају титуле у Монте Карлу и Риму, а познато је да он на шљаци најтеже побеђује и на тој подлози је ретко стизао до трофеја и у најбољим данима. Поред тога, Швајцарац последњих година углавном прескаче сезону на шљаци, па је мало вероватно да би могао да достигне Ђоковића.

Надал, с друге стране, пред собом сигурно има још неколико година врхунског тениса, али њему недостају три трофеја – из Мајамија, Шангаја и Париза. Играч његовог квалитета несумњиво може до краја каријере да тријумфује на тим турнирима, али би доста тога морало да му се поклопи да би то остварио.

Они који се баве тешким послом да пресуде ко је од те велике тројке најбољи, мораће да укалкулишу и податак да је Ђоковић остварио још један велики подвиг који Федерер и Надал нису – био је актуелни шампион сва четири гренд слема, што је у Опен ери урадио још само Род Лејвер, и то у истој години.

Нема сумње да и Федерер и Надал поседују квалитет за то достигнуће, али ако то нису урадили у својим најбољим годинама, мало је вероватно да би то могли при крају каријере.

Федерер ће вероватно остати тенисер са највише освојених гренд слем титула. Тренутно их има 20, а више шанси да га достигне има Надал са 17, него Ђоковић са 13.

Тај рекорд ништа не може да умањи, али велико је питање да ли то аутоматски значи да је најбољи. Пошто јединица мере за то никада неће постојати, јасно је да неће бити ни опште сагласности ко би требало да понесе епитет најбољег.

Иако ни бројеви сигурно нису апсолутни критеријум, они могу бар донекле да буду од помоћи и да укажу на неке занимљиве детаље.

Федерер је, наиме, до 2007. године, када се Новак као конкурентан играч прикључио "белом каравану", освојио 45 титула, од чега девет гренд слемова и 12 мастерса.

То значи да, откако обојица играју АТП турнире, Ђоковић у укупним турнирским победама води са 70:53, у гренд слемовима са 13:11, а у мастерс титулама са 31:15.

Када је реч о Надалу, он је до 2007. године освојио укупно 17 титула, од чега два гренд слема и шест мастерса. То значи да у одмеравању снага са њим Ђоковић има седам трофеја више (70:63), два гренд слема мање (13:15) и четири мастерса више.

Када су бројке у питању, можда је најбољи показатељ успех у међусобним дуелима, а ту Ђоковић против Федерера води са 24:22, а против Надала са 27:25. У том одмеравању Федерер је тренутно у минусу и у мечевима против Надала, јер је Шпанац добио 23 од 38 сусрета.

Новак је против обојице највећих ривала био још доминантнији у финалима, јер у мечевима за титулу против Федерера води са 13:6, а против Надала са 14:10.

Ако, дакле, рачунамо резултате све тројице од 2007. године до данас, Федедер је освојио најмање турнира, а има и најмање гренд слем титула и мастерса.

У укупном броју титула води Ђоковић са 70, други је Надал са 63, а трећи Федерер са 53. Шпанац има 15 гренд слем титула, Новак 13, а Роџер 11, а српски тенисер је са 31 титулом најуспешнији на мастерсима, испред Надала са 27 и Федерера са само 15.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару