Читај ми!

Србија са 24 атлетичара на млађе јуниорском Европском првенству

Европско првенство за млађе јуниорке и јуниоре у атлетици одржаће се од 18. до 21. јула у Словачкој. Бањска Бистрица угостиће близу 1200 такмичара из 48 држава, репрезентацију Србије представљаће 24 атлетичара.

Најмлађа категорија у којој атлетичари могу да се боре за престиж најуспешнијих у Европи је у категорији до 18 година, а Србија ће имати велике наде у тркама на средњим пругама и скоковима.

Алдин Ћатић наступиће у две дисциплине, на 1500 и 3000 метара, а у обе дисциплине има тренутно четврти резултат у Европи. Првог дана такмичења, 18. јула имаће наступ у квалификационој трци на 1500 метара у 18.55 сати, док га након два дана очекује финална у 10.35. У трци на 3000 метара одржава се само финале и оно је на програму последњег дана такмичења, 21. јула у 12.30 сати.

Последњу медаљу за млађе јуниоре на средњим пругама Србији је донео Елзан Билић, када је на 3000 метара освојио златну медаљу 2016. године у Тбилисију.

Конкуренткиња за висок пласман биће и Тара Вучковић у трци на 800 метара, која се са 2:05.65 ове године приближила државном рекорду легендарне Снежане Пајкић на свега 66 стотинки у катеогрији млађих јуниорки, који датира из 1986. године.

Тара ће, уколико буде забележила успешне наступе, имати трке дан за даном почевши од 19. јула у квалификационој, полуфиналној и финалној трци.

Шолаја након балканске медаље спреман да скочи и до европске

Вук Шојала са личним рекордом од 2,07 метра постављеним ове године, петопласирани је скакач Европе у скоку увис. Пре десет дана са поновљеним личним рекордом освојио је злато на Балканским играма у Марибору.

Медаљи се на Европском првенству до 18 година у скоку увис у мушкој конкуренцији послењи пут приближио Јасмин Халили када је 2016. у Тбилисију прескочио 2.11 и био четврти.

Квалификације скока увис су 19. јула од 16.00 сати, а финале два дана касније у 12.20.

Топићеве троскокашице за наставак низа медаља

Србија већ традиционално има више представница на великим такмичењима у троскоку које се попну и на победничка постоља. Норму за наступ у Бањкој Бистрици избориле су Стела Ћук и Марија Нисић, ученице Драгутина Топића.

Стела Ћук троскочила је на саму границу од 13 метара и са 12.97 на деветом месту је европске ранг листе. Четири позиције иза ње, са резултатом 12.85 је Марија Нисић.

Квалификације троскока су првог дана такмичења у 18.40, а финале 20. јула у 13.05 сати. 

На претходном Европском првенству које се пре две године одржало у Јерусалиму, Србија је била једна од главних сензација са освојене две медаље у женском троскоку. Вицешампионка Европе била је Теодора Боберић са постављеним државних рекордом од 13.36 метара, док је бронзано одличје освојила Наталија Драгојевић са 13.04 метара.

Међу финалисткињама првенства могла би да се нађе и Борбала Беде у дисципплини бацање копља, само два центриметра недостајала су јој за границу од 50 метара, а у Словачку је отпутовала као тринаеста на ранг листи.

Наступе српских атлетичара на Европском првенству у Бањској Бистрици можете пратити на порталу РТС-а.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару