Ђоковић ће се вратити на трон, ако...

Ко ће на крају сезоне бити број један на АТП ранг-листи - Енди Мари (који тренутно има пол позицију) или Новак Ђоковић? Одговор би могао да пружи последњи меч године.

Енди Мари и Новак Ђоковић бију битку за престижно звање најбољег играча света на крају календарске и такмичарске године. Шкот, који се први пут попео до највишег места на листи 7. новембра, освајањем Мастерса у Паризу, гаји наде да ће постати 17. играч (од 1973. године) који је завршио сезону као најбољи. Српски тенисер, са друге стране, покушава да на крају године буде на првом месту трећи пут заредом, а пети пут досад.

Последњи пут када је други тенисер света претекао првог тенисера света на завршном турниру било је 2001. године, а Лејтон Хјуит је надмашио Густава Куертена у Сиднеју.

Постоје разни начини да Мари и Ђоковић стигну до првог места, али су два кључна и најједноставнија – уз то, у оба сценарији су тенисери ти који сами контролишу своју судбину.

Мари је први ако освоји турнир. Ђоковић је први ако победи у макар два од три меча у групи и после тога освоји турнир. То нас ставља пред интересантну могућност. Дакле, ако Ђоковић добије два меча у групи и онда се састане са Маријем у финалу, управо ће дуел њих двојице одлучити ко ће нову годину дочекати на врху.

Иако је тренутна предност Марија над Ђоковићем 405 поена, она заправо износи тек 130 поена. То је зато што Маријев салдо укључује и 275 поена које је освојио на прошлогодишњем финалу Дејвис купа, који ће истећи 28. новембра, односно у дану када се на АТП ранг-листи подвлачи црта.

Ту је потребно мало појашњење. Када тенисери зараде поене на турниру, они остају део њиховог укупног збира тачно 52 седмице, и затим се бришу.

За сваки тријумф у групи на Завршном турниру играчи добијају по 200 поена. Победа у полуфиналу вреди још 400 поена, док тријумф у финалу доноси 500 поена.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи