Читај ми!

Киша у Паризу одлаже Ђоковићев меч?

Киша у Паризу поново је прекинула мечеве. Овај прекид могао би да одложи Новаков меч за недељу. Иако се српско-британски окршај очекује у овогодишњем финалу Ролан Гароса, најбољи тенисер света већ у првој недељи париског турнира игра против једног Британца, који је додуше словеначког порекла. Меч је на прогаму после 16.30 часова уз пренос на програмима РТС-а.

Аљаж Бедене има 26 година, али је тек сада први пут прошао у треће коло неког грен слем турнира. Елиминисао је Пабла Карења Бусту, што му је био тек други меч у каријери у пет сетова.

Бедене је рођени Љубљанчанин, са братом близанцем Андражом тренирао је од малена, често су се борили за трофеје на турнирима млађих категорија, међутим са преласком у професионалце Аљаж је одлучио да се пресели у Енглеску тражећи боље услове за тренинг и даљи развој.

Постепен успон на АТП листи успоравала је хронична повреда десног ручног зглоба, због које је често морао и да предаје мечеве. 2012. упознала га је и београдска публика, када је на последњем издању Србија опена победио тројицу српских играча у квалификацијама, затим и Словака Мартина Клижана, што му је омогућило сусрет са једним од тениских идола Давидом Налбандијаном, од кога је ипак изгубио у два сета.

Наставио је са одличним играма, освојио чак четири челенџера те године, ушао међу 100 најбољих и пласирао се у прво АТП четвртфинале у Бечу, где је опет због упале ручног зглоба предао меч Јанку Типсаревићу.

Скоро све најзначајније резултате до сада Бедене је постигао на турниру у индијском Ченају. Тамо је 2013. године елиминисао у четвртфиналу Стена Вавринку, Швајцарац му се следеће године реванширао у истој фази такмичења, да би 2015. године Аљаж заиграо први пут у финалу баш на обали Индијског океана. Победио је Фелисијана Лопеза и Роберта Баутисту Агута, али у мечу за титулу опет Вавринка и нови пораз.

Десетак дана после успеха у Ченају, Бедене је прошао и квалификације у Мелбурну, где се потом у првом колу састао са Ђоковићем. Новак је очекивано победио са 6:3, 6:2, 6:4, али је после меча похвалио противников сервис, с обзиром на то да је Бедене погодио чак 12 асова. Усталио се 2015. на АТП турнирима, играо је још неколико четвртфинала, али су га три титуле на челенџерима довеле до 45. места на крају године, што му је уједно и најбољи пласман у каријери.

Ове сезоне поново је у Ченају био полуфиналиста, сада се није испречио Вавринка, већ талентовани Борна Ћорић, док на осталим турнирима није имао нарочитих успеха, па је пао на тренутну 66. позицију. Он је и даље други рекет Велике Британије, али нити је могао да учествује прошле сезоне у освајању Дејвис купа, нити ће моћи убудуће да буде члан британске репрезентације. Разлог: пре пет година већ је играо за Словенију. Бедене се више пута жалио на ту одлуку Међународне тениске федерације, јер су до пре две године тенисери који узму друго држављанство могли да промене и репрезентативни дрес, али рођени Словенац потпао је под ново правило да више нико не може да наступа за две државе, те су му по том основу жалбе одбијане.

Ђоковић није одиграо како је желео против Белгијанца Дарсија, па је меч потрајао дуже од очекиваног. То ће сигурно покушати да избегне данас, нарочито због могућег касног почетка сусрета на стадиону Филип Шатрије. Новонастале околности проузроковане повлачењем са турнира деветоструког шампиона Рафаела Надала доносе и додатно оптерећење светском броју један, јер му је пут до четвртог париског финала прилично отворен. Новаку то није ништа ново, зато што је више пута истицао да је играње под притиском привилегија врхунских спортиста.

Kоментатор Владимир Мијаљевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару