Читај ми!

Породица главни извор инспирације

Једна од највећих тениских звезда свих времена Моника Селеш изјавила је за француски "Л'Екип" да јој је током каријере породица била главни извор инспирације.

Некадашња југословенска, а касније америчка тенисерка, истакла је да су јој отац Карољ и мајка Естер били највећа подршка и стуб ослонца.

Селешова се подсетила свог првог полуфинала на Ролан Гаросу 1989. године.

"До тада нисам никада играла на Ролан Гаросу, турниру на којем сам се толико пута дивила Мартини Навратилиовој и Крис Еверт. Била сам дете од 15 година и осећала сам се као у сну. Знате, није вам свеједно када нешто толико пута гледате на телевизији, а онда се и сами нађете на том терену", присећа се Селешова.

Једна од најуспешнијих тенисерки свих времена нагласила је да је управо отац у најтежим тренуцима успевао да је психолошки растерети.

"Када сам први пут видела централни терен Ролан Гароса, тата ми је рекао: "Моника, видиш да овај терен није ништа већи од свих осталих на којима си до сада играла. Све око њега заборави - и публику и трибине, само се фокусирај на терен", пренела је Селешова савет који јој је дао отац Карољ.

Сада тридесетосмогодишња Селешова истакла је да нема намеру да се бави тренерским позивом.

"Увек сам током играчке каријере ишла инстинктивно, никада нисам калкулисала и зато мислим да не бих била добар тренер. Наравно, увек сам ту да дам понеки добар савет", рекла је Моника Селеш која је у каријери освојила девет гренд слем трофеја, од којих четири на Аустралијен опену (1991, 1992, 1993, 1996), три на Ролан Гаросу (1990, 1991. и 1992) и два на Ју-Ес опену (1991. и 1992).

Највећа југословенска тенисерка свих времена преживела је 1993. атентат током турнира у Хамбургу, када ју је душевни болесник Гинтер Парше тешко повредио ножем.

Селешова се вратила на терен после две године опоравка. У међувремену је узела америчко држављанство (1994), а последњу гренд слем титулу освојила је 1996. - на Аустралијен опену.

Моника Селеш је тренутно ангажована као потпредседник Лауреус академије.

"Мислим да се кроз спорт може променити живот деце широм света. Мислим да могу да им послужим као инспирација својим искуством и тениским знањем", рекла је Моника Селеш.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи