Американцима злато

Кошаркашка репрезентација САД освојила је златну медаљу на 29. Олимпијским играма у Пекингу пошто је у финалном мечу савладала Шпанију са 118:107, по четвртинама (38:31, 31:30, 22:21, 27:25).

Шпанија је већ у првој четвртини показала да је вероватно једини тим на свету који може да пружи отпор Американцима.

Захваљујући одличној игри Гасола и Навара екипа Шпаније је у шестом минуту водила са 21:17. Ипак, у финишу четвртине Вејд и Бош су се разиграли и донели резултатски преокрет (38:31).

У другој четвртини Кармело Ентони и Крис Пол су почели да погађају са свих позиција, а шпанска одбрана није имала адекватан одговор. Такав ток донео је Американцима двоцифрену разлику (63:51), коју су Шпанци сманили до полувремена (69:61).

Центар Шпаније Фелипе Рејес и бек Руди Фернандез разиграли су се у трећој четвртини, када је "фурија" поново успела да се приближи ривалу на четири поена заостатка (71:75 и 75:79). Вејд је, међутим, у последња три минута деонице поново "одлепио" САД на 91:82.

Млади Фернандез је "тројком" у 32. минуту смањио на 89:91 и тада се чинило да ће меч ући у неизвесну завршницу. Уследио је одговор Американаца преко Кобија Брајанта и и Леброна Џејмса, чијим поенима су САД у 37. минуту дошле до вођства 108:99.

Шпанци су "тројком" Карлоса Хименеза у 38. минуту смањили на 104:108. Питање победника решено је минут пре краја, када је Брајант погодио за 113:105, а затим је Пол реализовао два слободна бацања и донео Американцима десет поена предности.

Американцима је ово 13. златна медаља на олимпијском кошаркашком турниру, а САД су уједно вратиле титулу после осам година и тријумфа на Играма у Сиднеју.

"Пуно поштовање за Шпанију, али САД је поново на врху", казао је после меча Џејмс, који је постигао 14 поена.

Гасол је убацио један мање, док је Наваро допринео са 18 кошева.

"Борили смо се колико смо могли, али су Американци урадили су оно што је требало да се уради", оценио је Гасол.

Бронзану медаљу освојила је Аргентина, у утакмици зу 3. место, савладавши Литванију са 87:75 (24:21, 22:13, 22:15, 19:26). Американцима је ово 13. златна медаља на олимпијском кошаркашком турниру, а САД су уједно вратиле титулу после осам година и тријумфа на Играма у Сиднеју.

"Поносан сам на момке. Играли су са карактером", оценио је селектор САД Мајк Кжижевски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво