Подигнута застава Србије у Олимпијском селу

Застава Србије уз интонирање химне "Боже правде" подигнута је у Олимпијском селу у Пекингу, у присуству председника државе Бориса Тадића и већег броја српских спортиста.

Церемонији одржаној увече по кинеском времену нису присуствовали фудбалери, који су у Шангају играли са Аустралијом, и ватерполисти, који су имали тренинг.

Тадић се раније састао са кинеским председником Ху Ђинтаоом, а присуствоваће и отварању Игара у Пекингу.

Свечана церемонија подизања заставе и интонирања државне химне размрдала је атмосферу у српском олимпијском тиму и макар на тренутак скренула пажњу спортиста са предстојећих такмичарских обавеза на најважнијој спортској манифестацији света.

Опуштенијој и лежернијој атмосфери у српској олимпијској експедицији допринео је и председник државе Борис Тадић, који је посетио домаће спортисте и пожелео им успех на Играма. Спортисти су у Тадићевом друштву на телевизији гледали дуел фудбалера са Аустралијом и заједно се нервирали због бројних пропуштених шанси српске селекције и испуштеног тријумфа.

Српски репрезентативци задовољни су смештајем у Олимпијском селу, а највише се жале на непријатне климатске услове и велику влагу, због које, како кажу, дишу на шкрге.

Тренутно најбоља светска тенисерка Ана Ивановић наводи да јој је у Олимпијском селу најтеже да убије време, пошто због повреде палца не може да тренира пуним интензитетом. Она истиче да време проводи упознавајући се са осталим српским спортистима, нарочито са члановима стрељачког тима, и истиче да је уверена да ће наша селекција на пекиншким Играма бити изузетно успешна.

Српски тенсисери привукли су огромну пажњу, не само наших спортиста, у олимпијском селу, па Новак Ђоковић, Јелена Јанковић и Ана Ивановић пуно слободног времена троше на давање аутограма осталим учесницима Игара, који их пресрећу где год да се појаве.

Пливачки шампион Милорад Чавић с нестрпљењем ишчекује почетак такмичења и дуеле са Американцем Мајклом Фелпсом и осталим асовима светског пливања и тврди да је потпуно опуштен и да му се "случај костим" из полуфиналне трке у Атини сигурно неће поновити. Њему је, како каже, боравак у олимпијском селу у Пекингу много пријатнији него у Атини, а посебно му се допада кухиња и велики избор занимљивих јела. Чавић, који је баш због тога журио на вечеру, како не би закаснио на церемонију свечаног подизања заставе у олимпијском селу, тврди да је атмосфера у експедицији, а посебно међу пливачима, изузетно пријатељска и да ће бити још боља када се спортисти међусобно боље упознају и када неко, освајањем медаље, пробије лед осталим српским такмичарима.

Најтрофејнија и најискуснија српска олимпијка Јасна Шекарић смиреном и самоувереном појавом улива сигурност осталим српским такмичарима, а већина наших спортиста уверена је да ће управо она освојити прву медаљу за нашу земљу на Играма у Пекингу.

Млади атлетски и пливачки шампиони Татјана Јелача, Ивана Шпановић, Иван Ленђер и Чаба Силађи у међусобном дружењу и без тензија ишчекују почетак такмичења на Играма. Свесни да су тек на почетку каријере и да је одговорност за успех овог пута на старијима, они истичу да су сигурни да им ни једне наредне олимпијске игре неће бити интересантне као ове у Пекингу.

За разлику од њих, тенисер Јанко Типсаревић деловао је забринуто и утучено због жреба у коме није имао среће. Типсаревић ће се у првом колу олимпијског турнира састати са петим фаворитом такмичења Шпанцем Давидом Ферером ,па ће морати да уложи огромне напоре како би по ко зна који пут надмашио себе и остао у игри за олимпијску медаљу.

Чланови српског олимпијског тима једногласно истичу да с огромним нестрпљењем чекају да прође сутрашњи дан и да почну званична такмичења на Олимпијским играма и не брине их пуно што ће тренутно мирну и опуштену атмосферу врло брзо заменити тензијом, адреналинским шоковима и тремом која је неизбежни део великих такмичења.

Уверени су, ипак, да ће се много чешће радовати успесима и добрим резултатима, него што ће патити због евентуалних неуспеха.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару