Да ли је добијена битка против допинга?

Олимпијске игре у Пекингу остаће упамћене по изванредној организацији, сјајним остварењима Макла Фелпса и Јусаина Болта, али и по најмањем броју допингованих спортиста откако се систематски врши контрола.

Према подацима које је објавио Међународни олимпијски комитет, у Пекингу је било само шесторо допингованих спортиста, а међу њима није било ниједног из светских спортских велесила Кине, САД, Русије, Велике Британије, Немачке и Аустралије.

Истини за вољу, анализа узорака узетих у последња четири дана још није завршена, али то не може битно променити слику о "најчистијим олимпијским играма у историји", како је их је назвао председник МОК Жак Рог.

Охрабрујући подаци о броју допингованих спортиста могли би да нас наведу на закључак да је битка против тог зла добијена, али и први човек светског спорта желео је да задржи резерву.

"Ово је заиста охрабрујуће, али сви узорци са ових Игара биће замрзнути и чуваћемо их осам година. Не желимо да нам се више икада понови искуство са лаборатојом БАЛКО", рекао је Рог.

Према његовим речима, не сме се заборавити да је до пре две године свако на свету могао да се закуне да је најећа звезда Олимпијских игара у Сиднеју била Мерион Џонс, а она је сада у затвору и све титуле и медаље су јој одузете.

Стручњаци не искључују могућност да и сада постоји неки начин допинговања који још није познат, али сви додају да је у овом тренутку то много теже сакрити него пре осам година.

Један од водећих стручњака Светске антидопинг агенције Бразилац Едуардо де Росе каже да је врло вероватно да ће накнадно бити пронађен још неки допинговани спортиста са Игара у Пекингу, али не верује да постоји неки метод за варање који није познат.

"Сигуран сам да ћемо по затварању Игара чути за још неког допингованог спортисту, али искрено не верујем да може да се понови прича са БАЛКО лабораторијом. У сваком случају, сада сви знају да се узорци чувају и да ће пре или касније бити ухваћени", рекао је Де Росе.

Уочи Игара у Пекингу Рог је рекао да очекује између 30 и 40 допингованих спортиста, а то је заснивао на чињеници да их је у Сиднеју 2000. било 12, а у Атини пре четири године 26.

"Драго ми је што сам се преварио. Мислим да има два разлога што смо у Пекингу имали само шесторо позитивних. Пре свега, знало се да ће број контрола са 3.500, колико их је било у Атини, бити повећан на 4.500, а осим тога знатно су пооштрене казне за прекршиоце", рекао је Рог.

Према подацима који су објављени до данас, у Пекингу допинг контролу нису прошли украјински дизач тегова Игор Разоронов, његова земљакиња седмобојка Људмила Блонска, грчка препонашица Фани Халкиа, стрелац из Северне Кореје

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво