Завршене Олимпијске игре у Пекингу

Олимпијске игре у Пекингу, 29. по реду, свечано су затворене спектакуларним гашењем олимпијског пламена.

Игре је званично затворио председник Међународног олимпијског комитета Жак Рог, који их је назвао "заиста изванредним".

"Показали сте нам уједињујућу снагу спорта. Олимпијски дух живи у топлом загрљају ривала из земаља у конфликту. Задржите тај дух и када се вратите кући", рекао је Рог мислећи на загрљај Нине Салукавадзе из Грузије и Рускиње Наталије Падерино после освајања златне, односно сребрне медаље у стрељаштву.

Рог је, такође, позвао младост света да се за четири године окупи у Лондону, наредном домаћину Олимпијских игара, који је представљен и на церемоњи затварања у Пекингу.

У промоцији Лондона учествовали су гитариста бенда "Лед Цепелин" Џими Пејџ, славни енглески фудбалер Дејвид Бекам и британска певачица Леона Луис. Представници Лондона су на стадиону "Птичије гнездо" стигли у "дабл-декер" аутобусу.

У примопредаји заставе учествовао је градоначелник Пекинга Гуо Јинлонг и градоначелник Лондона Борис Џонсон.

Представљање Лондона, ипак, остало је у сенци карневалске церемоније затварање пекиншких Игара, коју је снимало 47 камера.

Врхунац церемоније било је спектакуларно гашење олимпијске ватре, после које је уследио велики ватромет на стадиону "Птичије гнездо"и око њега, а потом и на тргу Тијенанмен.

Двосатну церемонију, пред 91.000 посматрача, употпунили су и наступ светски познатог тенора Пласида Доминга и кинеског сопрана Сонг Џујинг, мноштво специјалних ефеката и бројни акробати.

Пекинг се, према општем мишљењу, показао као одличан домаћин најмасовнијег спортског такмичења у које је ове године уложено 43 милијарде долара.

Све је функционисало скоро беспрекорно. Оборена су 43 светска и 132 олимпијска рекорда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво