Хиљаде људи жртве интернет преваре

Љубитељи спорта из целог света били су жртве међународне интернет преваре којом је продато на хиљаде фалсификованих улазница за Олимпијске игре у Пекингу.

Међународни олимпијски комитет саопштио је да ће покренути акцију којом би превара требало да буде заустављена.

Преварени навијачи неће моћи да замене фалсификоване за праве улазнице.

Међу преваренима су и породице учесника Олимпијских игара из Аустралије и Новог Зеланда, као и навијачи из САД, Јапана, Норвешке, Кине и Велике Британије.

"Недопустиво је да људи плате улазнице, а не добију их", рекао је члан Извршног одбора МОК-а Герхард Хајберг и додао да су и његова организација, али и Олимпијски комитет САД у петак пред судом у Калифорнији поднели кривичне пријаве против најмање шест сајтова.

Међутим, амерички адвокат који тврди да је преварен за 12.000 долара, изразио је незадовољство спором реакцијом МОК-а.

"За ове сајтове знали су месецима, а ништа нису урадили. Хиљадама људи, који су годинама планирали да дођу у Пекинг, већ платили авионске карте, уништене су наде и снови", рекао је агенцији Ројтерс Џим Моријарти, који намерава да пред судом заступа жртве преваре.

Један од сајтова оптужених за превару "www.beijingticketing.com", упркос тужби и даље функционише. На сајту су понуђене улазнице за бројна такмичења, али и за свечану церемонију отварања. Неке од улазница коштају и по 2.150 долара.

"Жао нам је преварених... али ми свакако нисмо у могућности да им надокнадимо губитак. Људе смо упозорили да сарађују само са званичним продавцима улазница", изјавио је председник Олимпијског комитета Аустралије Џон Коутс.

Локални медији известили су да су неки Аустралијанци преварени чак и за 45.000 долара. Моријарти је навео пример особе која је изгубила 57.000 долара.

"Најгоре је што неки људи још и не знају да су купили улазнице које неће добити. Некима је речено да улазнице покупе у Пекингу", казао је Моријарти.

Организатори Олимпијских игара прошле недеље су саопштили да су улазнице за сва такмичења у Пекингу продате. Слободних места има само на такмичењима која се одржавају ван главног града Кине.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару