Читај ми!

Ватерполисти Србије за треће узастопно олимпијско злато, ривал Хрватска

Ватерполисти Србије играће финале олимпијског турнира против селекције Хрватске. Дуел за златну медаљу почеће у 14.00, директан пренос је на Првом програму РТС, а најважније детаље пратите на нашем порталу.

Ватерполисти Србије за треће узастопно олимпијско злато, ривал Хрватска Ватерполисти Србије за треће узастопно олимпијско злато, ривал Хрватска

Ватерполисти Србије играће трећи пут за златну олимпијску медаљу, будући да су двоструки узастопни олимпијски шампиони. Изазивач је селекција Хрватске коју су "делфини" савладали 2016. године у Рио де Жанеиру у борби за најсјајније одличје.

Једино Новак Ђоковић стоји раме уз раме са ватерполо репрезентацијом Србије када је реч о континуираном доношењу радости грађанима након европских, светских и олимпијских успеха.

Некадашњи селектор тима Дејан Савић је на конференцији за медије упитан за утиске после златне медаље у Токију, рекао: "Даћете ми мало времена да се смирим."

После Игара у Токију "седморица величанствених" објавили су крај репрезентативне каријере: Филип Филиповић, Гојко и Душко Пијетловић, Андрија Прлаиновић, Стефан и Бранислав Митровић и Милан Алексић.

Сузе на очи му је натерала група људи која је суверено владала светским ватерполом с њим на челу. Он без те групе момака није могао, те је годину дана касније поднео оставку на селекторско место.

У периоду од Токија до Париза, и током последњих годину дана са Савићем на клупи, али и са новим селектором Урошем Стевановићем, уследио је лош период. То је утицало на свеопшту атмосферу и поверење у национални ватерполо тим.

У четвртфиналу Светског првенства 2022. године, Србију је победила Хрватска, а међу осам најбољих Светске лиге исте године боља је била Италија. У осмини финала Европског првенства, за "делфине" су били прејаки Французи.

Садашњи селектор Урош Стевановић још увек није освојио медаљу с националним тимом. Светско првенство у Фукуоки окончано је четвртим, а у Дохи шестим местом.

Седмо место на Европском првенству у Дубровнику и Загребу било је скоро и очекивано. Исту позицију, Србија је освојила и на Светском купу у Лос Анђелесу. После дужег периода Србија на олимпијски турнир није отишла као фаворит или један од њих, већ као неугодан тим који ужива у победама претходних генерација.

Ипак, група момака са Стевановићем поред базена, на Играма у Паризу вратила је наду и веру у ватерполо репрезентацију Србије и притом игром и приступом у базену демантовала поједине песимисте.

Састав Србије за Игре у Паризу: Радослав Филиповић, Владимир Мишовић, Душан Мандић, Виктор Рашовић, Никола Дедовић, Никола Јакшић, Сава Ранђеловић, Радомир Драшовић, Петар Јакшић, Страхиња Рашовић, Милош Ћук, Немања Вицо, Немања Убовић.

Почетак у Паризу није слутио на финале

Ватерполисти Србије су тријумфално почели олимпијски турнир, победили су Јапан, али је касније уследила резултатска криза - пораз од Аустралије и Шпаније. Победа над Француском је "делфинима" донела четвртфинале, а у последњем колу групне фазе претрпели су пораз од Мађарске.

Први меч у нокаут рунди Србија је окончала победом над Грчком, којој је претходила херојска игра, али и велика храброст капитена Николе Јакшића. Он је у последњим секундама дуела упутио снажан ударац са велике удаљености и донео велику радост саиграчима.

У полуфиналном мечу, "делфини" су челичном одбраном и одличном организацијом у нападу уписали победу против Сједињених Америчких Држава и самим тим дошли до последњег меча на турниру.

Србија и Хрватска четврти пут на олимпијском турниру

Хрватска је актуелни светски шампион, европски вицешампион и сигурни освајач олимпијке медаље. Репрезентацију предводи трофејни стручњак Ивица Туцак који је постао селектор 2013. године.

Окосницу тима чине играчи сплитског Јадрана и дубровачког Југа, попут врхунских играча Мара Јоковића, Лорена Фатовића, Јерка Маринић-Крагића, Константина Харкова. 

Хрвати су групну фазу окончали као и Србија, на четвртом месту, с тим што су уписали три победе и два пораза. Савладали су Црну Гору, Румунију и Грчку, а поражени су од Италије и Сједињених Држава. У четвртфиналу су били бољи од Шпаније, а онда су победили Мађаре.

Најбољи стрелац тима је Лорен Фатовић са 20 голова, а следи га Харков са 15 погодака.

Србија и Хрватска су на Олимпијским играма били ривали три пута. Два пута у групи, у Пекингу и Токију је славила Хрватска док је најважнији меч - финале Олимпијских игара 2016. добила Србија.

Србија је до сада освојила две златне и две бронзане медаље, док Хрватска има једно злато и два сребра на Олимпијским играма.

После Токија 2021. Србија ће освојити прву медаљу која ће бити награда за заједништво, веру у тим и квалитет који поседују екипа селектора Стевановића.

недеља, 11. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару