Париз - Странци, левичари и еколози, ко је крив за колапс железница

Све француске обавештајне службе, полиција, али и војска укључили су се у потеру за вандалима због којих је и даље поремећен железнички саобраћај ка северу земље. Још нико није преузео одговорност за паљење и пресецање оптичких каблова, које су радници у међувремену заменили. Олимпијске игре ”брани” 45.000 полицајаца и жандарма, као и 10.000 војника. Странци, левичари и еколози воде на листи потенцијалних починилаца.

Париз - Странци, левичари и еколози, ко је крив за колапс железница Париз - Странци, левичари и еколози, ко је крив за колапс железница

Ни безмало два дана пошто су запаљени и пресечени оптички каблови, кључни за неометан саобраћај француске супер-брзе железнице, француске службе безбедности нису успеле да идентификују починиоце, упркос огромном броју људи укључених у обезбеђење Олимпијских игара.

Више од 45.000 полицајаца и жандарма из свих делова Француске ”окупирало” је улице Париза, како би спречили све потенцијалне претње по 10.000 учесника Игара и око 15 милиона туриста, који ће у таласима стизати у француску престоницу.

Ове снаге појачало је и око 10.000 војника из ”Операције сентинел”, најмање 1.000 полицајаца из Шпаније, полицајци из неколико других европских држава, те неколико патрола из Катара.

Ове снаге су готово савршено обезбедиле свечано отварање Олимпијских игара, упркос изазову које је представљала контрола око 350.000 гледалаца раштрканих дуж шест километара обале Сене.

Полиција је неколико дана уочи почетка Игара саопштила и да је око 1.000 људи, осумњичених за сарадњу са разним страним обавештајним службама, спречено да се приближи Паризу.

Ко је запалио каблове

Али, неколико сати пред отварање француски железнички систем колабирао је око 150 километара даље од Париза, пошто су непознате особе полиле горивом и запалиле оптичке каблове супер-брзих возова.

На бар једном месту, тврде француске власти, каблови су пресечени.

Саботери, за којима трагају сви француски агенти, прекинули су три од четири оптичка кабла и зауставили више од половине брзих возова.

На четвртој локацији, недалеко од Вердинија радници железничке компаније случајно су пресрели непознате особе, које су побегле комбијем. Због тога су возови ка Лиону и Марсељу радили несметано.

Ипак, ни 24 сата после железничког колапса, француске власти нису успеле да идентификују починиоце, иако тврде да су ”открили неке детаље који ће омогућити да кривци релативно брзо буду откривени”.

Француски министар полиције, Жералд Дарменен није искључио умешаност неке стране земље, али су обавештајци склонији тврдњама да су починиоци, у ствари, припадници радикалне левице или неког еколошког покрета.

Ни за једну од ове три тврдње, за сада, нема чврстих доказа.

Француске власти тврде да је саботажа координисана са једног места, као и је циљ био угрожавање националних интереса.

До суботу увече, на три места на којима су пресечени каблови, упућено је и више од 50 специјалних истражитеља, који покушавају да прикупе форензичке доказе, који би могли да открију починитеље.

Иако до почетка Олимпијских игара није било директних претњи било које организације, француске власти у сарадњи са још десетак страних обавештајних служби, покренуле су огромну операцију како би спречиле било какав напад на гледаоце и учеснике Игара.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару