Читај ми!

Случај "Иман Хелиф" и нова рунда једног сукоба – бокс и Игре су у нокдауну

МОК брани одлуку да се алжирска боксерка Иман Хелиф и представница Кинеског Тајпеја Ју-тинг Лин боре у женској конкуренцији на Играма у Паризу, док ИБА инсистира на дисквалификацији због присуства "мушких" хромозома код такмичарки. Две организације продубљују петогодишњи сукоб који је настао због наводне корупције и етичких проблема у боксу, а настављен је на терену геополитике. Жртве нове рунде су Хелиф, Лин, бокс, Игре и спорт.

Случај "Иман Хелиф" и нова рунда једног сукоба –  бокс и Игре су у нокдауну Случај "Иман Хелиф" и нова рунда једног сукоба – бокс и Игре су у нокдауну

Међународни олимпијски комитет (МОК) брани права алжирске боксерке Иман Хелиф и њене колегинице Ју-тинг Лин из Кинеског Тајпеја да се такмиче у женској конкуренцији олимпијског турнира и тврди да су "тестови подобности полова" на основу којих су две такмичарке дисквалификоване са Светског првенства за жене 2023. године "нетачни и нелегитимни".

Међународна боксерска федерација (ИБА) је током СП за жене у Индији у марту прошле године саопштила да Халиф и Лин "нису испуниле неопходне критеријуме за учешће у женској конкуренцији" зато што је код обе утврђено постојање XY хромозома", које имају само мушкарци.

Одлука је донета уочи финала у које се Алжирка већ пласирала и након што је боксерка из Кинеског Тајпеја освојила бронзу. Обе су остале без одличја, Хелиф се жалила на одлуку, али је касније повукла захтев.

Одлука је постала правно обавезујућа, потврдили су је генерални секретар и извршни директор ИБА, а касније ју је ратификовао управни одбор, који је захтевао да се успостави процедура за сличне случајеве у будућности. Детаљи тестирања нису разјашњени због интерне "политике приватности". 

Извршни директор Међународне боксерске федерације Крис Робертс је недавно за Би-Би-Си указао да су тестови спроведени услед "велике забринутости" других такмичарки и њихових тренера, али и после сугестије медицинског сектора ове организације. 

"Овим тестом је доказано да такмичарке нису испуниле неопходне критеријуме подобности полова, чиме је утврђено да имају предност у односу на друге боркиње", рекао је Робертс.

Тест и дисквалификација

Представници МОК-а нису званично протестовали у марту 2023. године. Информацију о дисквалификацији две такмичарке су објавили и на званичном сајту пред почетак надметања у Паризу, када је Хелиф и Лин дозвољено да се боре. Касније су је уклонили.

Две боксерке су у жижу јавности доспеле посебно након што је Италијанка Анђела Карини предала борбу против Хелиф у осмини финала олимпијског турнира због јачине ударца који је примила од противнице из Алжира. 

Карини је сматрала да не би требало да се бори против, како је нагласила, доказано биолошког мушкарца, те да је окршај предала да би "заштитила сопствени живот". Дан касније је признала да је пренаглила у коментарима и поступцима после борбе.

МОК је после лажних вести да су у питању мушкарци који се осећају као жене саопштио да су и Хелиф и Лин "жртве изненадне и произвољне одлуке ИБА", алудирајући на дисквалификацију са СП у Индији. Портпарол МОК-а Марк Адамс је потом рекао да читав процес тестирања није легитиман.

"Природа тестирања, методе, идеја да се узорковање спроведе на пречац... Ништа од тога није легитимно и не заслужује никакав одговор", рекао је Адамс. 

У међувремену, и Хелиф и Лин су за своје олимпијске тимове избориле најмање бронзу, а такмичење настављају у полуфиналу.

Жена

Иман Хелиф рођена је као жена и одрасла је у Алжиру. На међународним такмичењима боксује осам година и Олимпијски комитет је признаје као спортисткињу.

"Рођена је и живи као жена. Боксује и регистрована је као жена. У пасошу пише да је жена. Дошло је до забуне да се мушкарац бори са женом. Не ради се о трансродности. Исти је случај и са другом такмичарком из Кинеског Тајпеја", понављао је портпарол МОК-а претходних дана. 

Хелиф је дебитовала на Светском првенству 2018, када је са 19 година била 17. у укупном пласману међу женама. Годину дана касније била је 19, а 2021. је поражена у четвртфиналу олимпијског турнира у Токију од Иркиње Хели Карингтон, која је касније освојила златну медаљу.

Алжирка је била сребрна на СП и најбоља на Афричком првенству и Медитеранским играма 2022. Освојила је злато на Арапским играма 2023. Има биланс од 42 победе и девет пораза.

Одрасла је у Алжиру и са првим предрасудама се суочила када је у детњиству тренирала фудбал са дечацима. Сада, како каже, трпи исту неправду на други начин.

"Ово је малтретирање и штети људском достојанству. Породица се брине за моју безбедност. Ефекти шиканирања су огромни и могу бити још већи. Ја сам жена и овде сам дошла по медаљу. Не занима ме ничије мишљење", рекла је Хелиф.

Неажуриране смернице

Међународни олимпијски комитет је 2021. године, након Игара у Токију, издао нове смернице о трансродним представницама у женском спорту када је такмичарка са Новог Зеланда у дизању тегова Лорел Хабард у Јапану постала прва трансродна учесница на било којим олимпијским играма.

Одговорност је делегирана спортским федерацијама, а многе од њих забраниле су трансродним спортисткињама да се такмиче у женској конкуренцији.

Међутим, правила су тумачена на различите начине, па и на овим Играма постоје спортови, укључујући и бокс, у којима је дозвољено учешће трансродних жена или спортиста и спортисткиња са разликама у полном развоју (ДСД). 

До забуне је дошло зато што МОК није ажурирао правилник о неопходним критеријумима за учешће који је важио пре Игара у Токију, већ су само преписане старе смернице и за ОИ у Паризу.

Генеза једног сукоба 

Олимпијске игре у Паризу и спор око учешћа две боксерке на женском турниру нови је полигон за сукоб између Међународног олимпијског комитета и ИБА. Несугласице трају пет година и кулминирале су одлуком МОК-а да 2023. године кровној боксерској организацији одузме статус управног спортског тела због наводних корупционашких афера унутар организације.

ИБА је наследница АИБА, која је формирана 1946. године као међународно тело за аматерски бокс, што је и МОК прихватао све до 2019.

Међутим, ИБА је тада Сију Кеју Вуу и Хоу Киму, двојици бивших руководилаца, доживотно забранила рад у било ком сектору управљања овом организацијом због наводне корупције, са чиме МОК није био сагласан.

Нови председник је 2017. постао Узбекистанац Гафур Рахимов, кога министарство финансија Сједињених Држава види као "једног од главних криминалаца у Узбекистану". Три године касније наследио га је Рус Умар Кремљев, а из МОК-а су поново протестовали.

Кремљев је уговорио сарадњу између ИБА и руске нафтне компаније "Гаспром" и 2022. је реизабран после одбацивања пријаве председника Боксерског савеза Холандије. МОК и Суд за спортску арбитражу у Лозани (ЦАС) су сматрали да избори нису легитимни. 

Међународни олимпијски комитет је убрзо наложио истрагу о пословању ИБА после које је упозорио руководство ове организације да морају да се суоче са низом етичких проблема у боксу, укључујући и "кулутуру пристрасног суђења", која је уочена још на Играма у Рију 2016.

Нова рунда у предворју Игара

Спорно светско првенство за жене на којем су дисквалификоване Хелиф и Лин, као и оно које је одржано у Узбекистану такође 2023. године, бојкотовало је 19 земаља, на челу са САД.

Могућност да се руски и белоруски представници боре под заставама својих земаља био је повод за бојкот, који је МОК подржао, као и санкције националним комитетима ових држава због рата у Украјини

Кремљев је земље које игноришу СП оптужио за рушење интегритета бокса, спорта и културе. Исте оптужбе, у супротном смеру, поновили су представници МОК-а.

У јуну 2023. године, 69 од 70 присутних олимпијских комитета гласало је да се ИБА одузме статус кровне организације за аматерски бокс.

Као вид казне, одлучено је и да бокс за сада не буде део програма на Играма у Лос Анђелесу 2028.

Формирано је ново тело које ће заступати и представљати интересе бокса – Светски бокс. 

МОК је признао ову организацију, додуше не као кровну, а подржали су је национални комитети Велике Британије, Немачке, Холандије, Новог Зеланда, Филипина, Шведске и Америке.

уторак, 06. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару