Читај ми!

Стреличарство

Стреличарство је један од најстаријих спортова и уско је повезан са развојем људске цивилизације. Историјски гледано, технике стреличарства, као што је познато, користиле су се у сврху лова и ратовање.

Стреличарство Стреличарство

Најранији докази о стреличарству потичу из јужноафричких локалитета као што је пећина Сибуду, где су пронађени врхови стрела.

Први забележени турнири у стреличарству одржани су у Народној Републици Кини за време династије Џоу 1027-256. п.н.е.

Спорт је током историје популаризован широм света, а 1931. године основана је Међународна стреличарска федерација.

Правила стреличарства

Мете су пречника 122 центиметра и постављене су на 70 метара од такмичара, који морају да испуцају стреле што ближе центру.

Олимпијско стреличарсво се састоји од пет дисциплина: два појединачна такмичења за мушкарце и жене, два екипна такмичења (по једно за мушкарце и жене) и мешовито екипно такмичење, које се враћа у програм након што је имало деби на Олимпијским играма у Токију 2021.

Стреличарство захтева велику концентрацију и спретност; стрелци морају да буду мирни, јер једна грешка може коштати срелца лошег резултата.

Појединачна такмичења на Играма почињу прелиминарном рундом, где сваки од 64 стреличара испаљује 72 стреле да би одредио пласман у групи. Спортисти се такмиче у нокаут систему до финала у складу са пласманом, при чему се првопласирани стрелац суочава са 64. рангираним, другопласирани против 63, итд.

Када је реч о групном такмичењу, користи се резултате рангирања из појединачног такмичења како би се одредили носиоци тимова; четири најбоља тима одлазе директно у четвртфинале, док се остали такмиче у групи са једном елиминацијом. Мешовити тимски турнир такође користи резултат из квалификација.

Историја стреличарства на Олимпијским играма

Стреличарство је први пут уведено на Олимпијским играма 1900. године у Паризу. Уследио је наставак на Играма у Сент Луису 1904, Лондону 1908. и Антверпену 1920.. Потом је изостајало пуне 52 године са програма.

Стреличарство је поново уведено на Играма 1972. у Минхену и од тада је остало на редовном програму.

Јужна Кореја је најуспешнија држава у овом спорту на Олимпијским играма, са 27 златних, девет сребрних и седам бронзаних медаља.

Дисциплине на Олимпијским играма:
- мушка категорија
- женска категорија
- мешовита категорија

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару