Читај ми!

Стони тенис

Стони тенис један је од најпопуларнијих спортова на свету, а на ОИ се први пут појавио у Сеулу 1988. године, баш у Азији, где је омиљен. Највише медаља освојили су такмичари из Кине.

Стони тенис Стони тенис

Стони тенис је настао од тениса на трави и у почетку се играо као забава након вечере међу енглеским породицама вишег сталежа које су као опрему користиле шта год би нашле у непосредној околини.

Постављали су књиге на сто као мрежу, поклопце кутија за цигаре користили су као рекете и заобљени чеп од флаше шампањца као лоптицу.

Како је време одмицало, опрема за стони тенис се развијала и 1926. године организована су прва такмичења у Берлину и Лондону, што је убрзо довело и до првог Светског првенства у стоном тенису које је одржано у престоници Велике Британије.

Ипак, стони тенис је већ деценијама популарнији у Азији. У свету га игра више од 40 милиона људи, што га чини једним од најмасовнијих спортова на свету.

Правила стоног тениса

Стони тенис се игра на столу подељеном на две половине мрежом у средини, користећи изузетно лагану лоптицу и софистициране рекете или "падлс" који се састоје од дрвене оштрице прекривене гуменом површином са обе стране.

Појединачни мечеви се играју у формату на четири добијена сета, при чему први играч који освоји 11 поена (са разликом од два чиста поена) добија сваки сет. Тимски мечеви се састоје од четири појединачна меча и једног окршаја у паровима.

Сваки се игра у формату на три добијена сета. Сваки тим се састоји од три играча. У мечевима у паровима, играчи истог тима наизменично ударају лоптицу.

Историја на oлимпијским играма

Стони тенис се први пут појавио на Олимпијским играма у Сеулу 1988. године, са такмичењима у појединачној и конкуренцији парова за мушкарце и жене.

У Пекингу 2008. године, дубл такмичење је замењено тимским такмичењем, а програм је проширен за Олимпијске игре у Токију 2020. године, када је укључена и дициплина парови мешовито, чиме је укупан број догађаја повећан на пет, у обе категорије.

До средине 20. века, спортом су доминирале земље из централне Европе, попут Мађарске, Чешке, Аустрије и Немачке.

Међутим, од како је стони тенис постао део олимпијског програма у Сеулу 1988. године, спортисти који представљају Народну Републику Кину су најбољи, освојивши укупно 60 медаља (32 златне) на ОИ

Дисциплине на Олимпијским играма:
- мушкарци појединачно
- мушки парови
- мешовити парови
- мушки тим
- женски тим

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару