Читај ми!

Бокс

Порекло бокса није сасвим познато, неки од најранијих сведочанстава датирају из трећег миленијума пре нове ере и потичу од сумерских артефаката пронађених у данашњем Ираку. Бокс је уведен у древне Олимпијске игре 688. пре нове ере.

Бокс Бокс

Историчари спорта бележе да је бокс нестао непосредно након пада Западног римског царства, а онда се на велика врата поново појавио у 17. веку у Енглеској, где су записи о аматерском боксу почели 1880.

У почетку се такмичило пет тежинских категорија:
бантам - до 54 килограма;
перолака - не тежи од 57 килограма;
лака - не тежи од 63,5;
средња - за боксере који нису тежи од 73 килограма;
тешка - било које тежине

Правила бокса

На олимпијским играма дозвољено је учешће боксерима аматерима. За поједине боксере, такмичење на Играма често је била почетна тачка блиставе каријере, попут Мухамеда Алија или Олександра Усика. Такмичећи се као Касијус Клеј, легендарни боксер је освојио је златну медаљу у полутешкој категорији на Олимпијским играма у Риму 1960. године.

Између 1984. и 2012. боксери су морали да носе кациге, али је правило ишчезло за Игре у Рију 2016. (у женској конкуренцији такмичарке и даље морају да носе штитнике за главу).

Сваки меч траје три рунде од по три минута за мушкарце и четири рунде од по два минута за жене. На крају сваке рунде, судије одређују победника на основу установљених критеријума суђења и додељује поене у тој рунди.

Губитнику рунде може бити додељено између седам и девет поена. Након завршетка борбе, сваки судија сабира резултате како би одредио коначног победника.

Историја бокса на Олимпијским играма

Бокс је дебитовао на модерним Олимпијским играма 1904. и од тада је присутан на свим - осим на Олимпијским играма 1912. у Стокхолму, пошто је закон о спорту у Шведској у то време забрањивао овај спорт.

Женски бокс је први пут уведен у олимпијски програм у Лондону 2012.

У Сент Луису 1904. године репрезентација САД била је једина која се такмичила. 

Спортисти САД-а наставили су да постижу олимпијске успехе у овом спорту - освојили су 117 медаља, а добар учунак имају и боксери са Кубе који укупно до сада имају 78 медаља и такмичири из Велике Британије са 62 медаље.

Дисциплине на Олимпијским играма:
- Мушка конкуренција
- Женска конкуренција

Категорије српских боксера

Србију ће на Олимпијским играма у боксу представљати Сара Ђирковић у категорији до 54 килограма, Наталиа Шадрина у категорији до 60 килограма, као и Вахид Абасов у категорији до 71 колиграма.

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару