Читај ми!

Спортови којима би Американци и Руси могли да замене прави рат

Уместо звецкања оружјем и сукоба који би могао да има катастрофалне последице по човечанство, лепо би било да две највеће светске силе – Сједињене Државе и Русија – ривалитет наставе да граде на спортским борилиштима. Напета ситуација у Украјини прети да прерасте у рат у којем би се Америка и Русија нашле да супротним странама. Док се јавност спрема за епилог кризе и одговор на питање почиње ли трећи светски рат, спорт би могао да буде адут за помирење две стране.

Зимске олимпијске игре у Пекингу трају и највеће спортско такмичење увек је било време за примирје, али се односи на релацији Кијев–Москва не смирују.

У Доњецку и Луганску се наставља евакуација цивилног становништва у ишчекивању напада украјинских снага, док амерички председник Џозеф Бајден тврди да је његов колега Владимир Путин одлучио да нападне Украјину.

САД је одлучно на страни Украјинаца и јасно је да би последице оружаног сукоба биле немерљиве, али би, уместо тога, много лепше било да причамо о поштеној, спортској борби на игралиштима.

Ривалство Руса и Американаца је огромно, у свим сферама живота.

Неколико је спортова у којима би, уместо да ратују, могли да одмере снаге – навијачи би сигурно уживали у њиховим представама...

Хокеј на леду

Ако изузмемо велико ривалство Руса и Американаца у шаху током 20. века, које је далеко превазилазило спортске оквире, посебно у време Хладног рата, као и чувене окршаје Рокија Балбое и Ивана Драга у познатом боксерском филму, први спорт који подсећа на ривалитет две водеће светске силе свакако је хокеј на леду.

Са једне стране најјача лига на планети (НХЛ), са друге европски пандан који више није само европски (КХЛ), као и једна од најуспешнијих репрезентација у овом спорту откад се јури по леденом правоугаонику.

Нажалост, дербију у хокеју између Сједињених Држава и Русије нећемо сведочити јер већ скоро пуну деценију, играчи из НХЛ-а не учествују на највећим такмичењима – ни Руси, ни Амери. Слична је ситуација као у НБА лиги, пошто су елитни хокејаши махом "преко баре".

Њихови међусобни мечеви у сваком тренутку ће изазивати велико интересовање (нажалост, није га било на Играма у Пекингу), али је питање да ћемо икада добити прилику за спектакл у којем ће учествовати најпознатије руске и америчке звезде.

Русија је на највећој смотри спортиста почела да преузима примат и од Канађана (најуспешније селекције у историји), а Американци су последњу златну медаљу освојили давне 1980. у Лејк Плесиду. Али није то било каква победа – тада је група аматера и играча са колеџа направила прворазредно изненађење и са трона скинула најуспешнију генерацију у историји Совјетског Савеза.

"Чудо на леду", како је назван успех изабраника Херба Брукса још се препричава (снимљен је чак и филм са Куртом Раселом у главној улози), а Американцима ће добро доћи да ривалство са Русима одржавају живим.

Барем док играчи из НХЛ-а поново не обуку национални дрес.

Уметничко клизање

"Зборнаја" је можда навикнутија на ниске температуре, али је ледено борилиште, посебно на највећим турнирима, постало место где и Американци остварују велике успехе и купе огроман број медаља.

Русија је одувек била земља у којој је постојала култура уметничког клизања као спорта, система у који је улагано много, како би тренери проналазили најбоље и најталентованије појединце. На сваком следећем такмичењу померане су границе и што се година тиче, а салдо медаља редовно је увећаван.

И сада је РОК (Руски олимпијски комитет), како званично гласи име олимпијског тима, главни фаворит за одличја у клизању, али сада им је главни конкурент управо САД.

Тимска такмичења обично припадају Русима због већег броја квалитетних појединаца, посебно у женској категорији где доминирају њихове девојчице. Камила Валијева нашла се у центру допинг скандала са само 15 година, истог дана када је постала прва девојка која је икада извела четвороструки окрет.

Донела је екипно злато, али сломљена целом ситуацијом, није успела да вештину и знање покаже у појединачном програму. Најсјајнија одличја припала су Ани Шчербаковој и Александри Трусовој, док америчку част брани момак кинеског порекла.

Нејтан Чен је доминацију у мушкој конкуренцији комплетирао у Пекингу, па сада има златне медаље са свих најважнијих наступа. Управо је уплив "азијског талента" омогућио Америци да и у овом спорту буде такмац Русији.

Већ у кинеској престоници могли би да буду изједначени по броју медаља.

Гимнастика

Још једна арена у којој су Американци и Руси љути противници без дилеме је гимнастичарска, без обзира на дисциплину. Земље источног блока, уз незаобилазну Кину која као да прави роботе који могу да изнова и изнова приказују најтеже елементе, увек су важиле са велесиле у гимнастици.

Бивши СССР је и даље убедљиво најодликованија земља у историји Олимпијских игара, Русија по броју победа и медаља "пробија плафон" и на лествици европских и светских првенстава, како у спортској, тако и у ритмичкој.

Међутим, Америка се на истим рапидно приближава захваљујући невероватној Симон Бајлс, девојци од 24 године која је потпуно редефинисала све аспекте овог спорта.

Симон је од 2013, када је први пут крочила на велику сцену, освојила нестварних 35 медаља са највећих такмичења. Она је чак 19 пута побеђивала на светским првенствима, има четири олимпијска злата, а вероватно би их имала и више да прошлог лета њен наступ у Токију нису обележили ментални проблеми.

Прескок, двовисински разбој, греда или партер... Потпуно је свеједно – када Симон Бајлс дође на ред, у сенку падају и најбоље руске гимнастичарке.

Тенис

Велики ривалитет две земље годинама постоји и у тенису. Русија и Америка имале су велике шампионе у прошлости, имају велике шампионе и у садашњости, али је питање да ли ће у будућности наставити да праве играчице и играче истог калибра.

Јевгениј Кафељников одшкринуо је врата Русима на гренд слемовима, кроз која су потом ушли Марат Сафин и Данил Медведев, док су у женској конкуренцији то чиниле Анастасија Мискина, Светлана Кузњецова и наравно Марија Шарапова.

Динару Сафину наша Ана Ивановић спречила је да се домогне пехара на Ролан Гаросу, док је каријеру Шарапове, осим чињенице да је освајала сваки од четири највећа турнира барем по једном, обележило и ривалство са Сереном Вилијамс.

Вилијамсова је извесно била много успешнија, како у међусобним дуелима, тако и у укупном скору јер је освојила све што се у "белом спорту" може освојити.

Наследила је своју сестру Венус, петоструку освајачицу Вимблдона, те је једна од чак 93 особе из Сједињених Држава са гренд слем пехаром. Најистакнутији су свакако Пит Сампрас, Андре Агаси, Џон Мекинро, Џими Конорс, Били Џин Кинг, Крис Еверт, Мартина Навратилова...

Актуелна ситуација је таква да су примат преузеле неке друге земље, пре свих Србија и Шпанија захваљујући Новаку Ђоковићу и Рафаелу Надалу, док је Русија сјајном генерацијом устала из пепела и победила на два од три претходна екипна такмичења.

Споменути Медведев је предводник новог руског таласа који чине још Андреј Рубљов, Аслан Карацев, Карен Хачанов, Роман Сафијулин, док на ВТА листи у првих 100 има чак седам Рускиња.

Американки је шест више, предводи их финалисткиња Аустралијан опена Данијел Колинс, а прву поставу мушкараца чине одлични сервери Тејлор Фриц, Рајли Опелка и увек присутни Џон Изнер.

Одбојка

Ретки су спортови у којима су две велике земље толико изједначене у обе конкуренције. Обично је, као што је то пример у фудбалу, једна много успешнија у мушкој, а друга у женској конкуренцији. Ипак, одбојка је изузетак: и Америка и Русија малтене као да деле једну позицију у врху свих рангирања.

Руси имају боље резултате и веће успехе код мушкараца, иако су Американци вероватно последњи противник којег желите да имате у нокаут фази, док су девојке из САД стигле у великом стилу у елиту.

Американке су на недавно завршеним Олимпијским играма у Токију освојиле златну медаљу, што им је највећи успех откад наступају, иако су биле и светске шампионке, али и у више наврата освајале Светску лигу.

Дуели Американки и Рускиња (веровали или не, деветнаестоструких првакиња Европе) класици су на највећим такмичењима, баш као што је то случај са Србијом и Италијом на пример, а исто се може рећи и за одбојкаше.

Руси су то потврдили у Токију када су стигли до сребра, а пут до подијума започели сигурним тријумфом над Америма.

Актуелна генерација америчких одбојкаша можда није толико јака и успешна као претходна, али је извесно да ће се врло брзо вратити и са највећим ривалом  – Русијом, уз још неке европске велесиле, поново кројити светску сцену.

уторак, 06. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару