Први пут у Мађарску дошла је као избеглица, а сада тамо плива на Светском првенству

Јусра Мардини, избеглица из Сирије која је донедавно спавала на железничкој станици у Будимпешти, вратила се поново у тај град, али овога пута као такмичарка која ће наступати на Светском првенству у пливању. Сада када сам се вратила, примећујем да су сви љубазни, рекла је сиријска пливачица.

Она је на свом избегличком путу 25 дана провела у Мађарској, пре него што је отпутовала за Немачку. Због лошег искуства које је имала, сиријска пливачица није била одушевљена што ће се поново вратити у Будимпешту.

"Мрзела сам ту земљу, тај народ, говорила сам да ћу се вратити једног дана, као богатија и нормалнија особа и да ћу на тај начин ући у ту земљу, срце ми је било сломљено. Ситуација је била веома лоша за нас избеглице, остале земље су се добро носиле са тим проблемом, али не и Мађарска, ту је било много компликованије", изјавила је Мардинијева.

Мардинијева је рекла да је највећи проблем у Мађарској била агресивност полиције, да су сви били непристојни и безобразни.

"Сада када сам се вратила, примећујем да су сви љубазни, да су заинтересовани за Светско првенство, сва места су попуњена и то је веома лепо", рекла је сиријска пливачица.

У недељу се такмичила у дисциплини 100 метара лептир и постигла време 1:07:09, што је 12 секунди заостатка за светском рекордерком Саром Сјостром. Мардинијева се такође такмичила на Олимпијским играма у Рију 2016. године за тим састављен од избеглица, а на првенству у Будимпешти се такмичи као независна пливачица, због стања у њеној земљи.

Била је представница Сирије у дисциплинама 200 и 400 метара 2012. године на такмичењу у Истанбулу и важи за најталентованију пливачицу те земље.

"Сан ми је да се такмичим у име своје земље поново, али сачекаћу да видим како ће се ствари одвијати", рекла је Мардинијева.

Заједно са својом старијом сестром напустила је Сирију у августу 2015. године, придруживши се избеглицама које су изгубиле наду о престанку рата у њиховој земљи.

Говорила је како је морала да плива за свој живот када је у Егејском мору сплав на коме је била почео да тоне због превеликог броја људи.

"Мотор се покварио и морали смо да пливамо више од три сата да бисмо доспели до копна", рекла је сиријска пливачица.

Мардинијева је преко Либана, Турске, Грчке, Македоније и Србије доспела у Мађарску, одакле је успела да се домогне Берлина и Немачке, која им је, како каже, "пружила спас".

"Сада је ово такође моја земља, толико су ми помогли да не знам како да се захвалим. Мени и многобројним људима су отворили врата, примили нас и били брижни према нама, то не могу заборавити", изјавила је Мардинијева на конференцији за медије поводом Светског првенства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи