Упознајте Хелсинки

Хелсинки је највећи клуб у Финској и једини који је учествовао у Лиги шампиона. Искусан тренер доводи у Београд борбену екипу, али Партизан не би требало да има већих проблема, која је тек после продужетака изборила пласман у ову рунду такмичења.

Противник Партизана у трећем колу квалификација за Лигу шампиона и шампион Финске ХЈК Хелсинки сматра се највећим фудбалским клубом у својој земљи. Клуб је основан давне 1907. године и до сада је освојио 22 титуле националног шампиона Финске.

Хелсинки је, истовремено, једини фински клуб који је наступао у Лиги шампиона. У сезони 1998/99, савладан је француски Мец у другој рунди квалификација, а у групи су забележене једна победа (Бенфика), два нерешена резултата (Бенфика и Кајзерслаутерн) и три пораза (два од ПСВ-а и један од Кајзерслаутерна)

Занимљиво је да је Хелсинки 1998. године одиграо двомеч са Црвеном звездом у првом колу Купа купова. У престоници Финске, домаћин је забележио победу од 1:0, али се Звезда реванширала на „Маракани" и са три гола испратила Финце кући.

Хелсинки се тренутно налази на првом месту финске лиге са 33 бода из 15 одиграних мечева, док је на другом месту Хонка са 24 бода и утакмицом мање. Првак Финске је у другом колу квалификација за Лигу шампиона елиминисао литвански Екранас поссле продужетака у реваншу.

Као домаћин, Хелсинки игра мечеве на Финер стадиону у истоименом граду, који прима нешто мање од 11 хиљада гледалаца.

Тренер Хелсинкија је Анти Муринен, који је и увео Финце у Лигу шампиона, а сада је већ тречу сезону на кормилу првака Финске. Већину играча чине Финци, али има и „странаца", као што су Медо (Сијера Леоне), Рафиња (Бразил), Магнусон (Шведска), Фаулер (Јужна Африка), Ба (Гамбија) и Холанђанин Хесен, који је на позајмици из Фулама.

Први меч трећег кола квалификација за Лигу шампиона игра се у Београду на стадиону Партизана, у среду 28. јула, са почетком од 20:45 часова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи