Круна сезоне на "краљевском" стадиону

Стадион "краљевског" клуба, Реала из Мадрида домаћин овогодишњег издања Лиге шампиона. Бајерн и Интер ће одлучити о прваку Европе, а финале ће се по четврти пут одиграти на Сантјагу Бернабеуу. На "краљевском" стадиону одиграно и финале Светског купа 1982. године.

Сантјаго Бернабеу, стадион у Мадриду, биће домаћин овогодишњег финала Лиге шампиона, у којем ће мегдан поделити Бајерн из Минхена и Интер из Милана. Стадион Реала из Мадрида отворен је 1947. године и капацитета је 80.354 места и наследник је старог Шамартен стадиона.

Стадион је добио име по председнику клуба Сантајагу Бернабеу Јестеу и представља један од најпознатијих и најпрестижнијих светских спортских грађевина. Бернабеу је био домаћин три финала Купа шампиона, 1957, 1969. и 1980. године. Такође, финале Купа европских нација 1964. године, као и финале Светског купа 1982. године, одиграни су на овом велелепном стадиону.

Први меч одигран на стадиону Сантјаго Бернабеу, био је дуел Реал Мадрида и португалског Белененсеша, 14. децембра 1947. године, а стадион је носио назив Нови Шамартен стадион. Седам година касније, капацитет је проширен на 125 хиљада гледалаца, а здање добија назив који и данас носи.

Следеће промене, Сантјаго Бернабеу претрпео је почетком осамдесетих година, како би се прилагодио потребама Светског купа, одиграног 1982. у Шпанији. Две трећине трибина тада су покривене и капацитет смањен на 90.800 места. Стадион је био домаћин четири меча на шампионату, укључујући финале између Западне Немачке и Италије.

Највеће промене стадион је претрпео 1994. године, због нових стандарда које је увела Светска фудбалска организација. Сазидана су четири улазна торња, нови прстен трибина, као и нови систем за одржавање терена.

Када је Флорентино Перез постао председник Реала, направио је план обнове Бернабеуа, како би гледаоцима пружио што већи комфор. Направљене су нове ложе, чији годишњи закуп кошта до 240 хиљада евра. На стадиону постоји око пет хиљада ВИП седишта, чије су промотивне цене око 65 хиљада евра.

У октобру 2007. године, одиграна је хиљадита утакмица на стадиону Сантјаго Бернабеу. Противник Реалу, био је Олимпијакос из Пиреја, а неколико недеља касније УЕФА је званично прогласила Бернабеу Елитним стадионом.

Ове године, Сантајаго Бернабеу угостиће финалисте Лиге шампиона, фудбалере Бајерна и Интера. Реал је испао у осмини финала и пропустио велику прилику да се на домаћем терену бори за трофеј првака Европе. Барселона је завршила такмичење у полуфиналу, а њени навијачи били су опседнути идејом да Каталонци одбране титулу на стадиону најљућег ривала.

После свега, најбољи су дошли до финала, а сви они који у суботу буду на Бернабеуу, биће сведоци великог спектакла у борби две велике европске екипе за круну европског фудбала - на краљевском стадиону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи