Финале, на баварски начин

У осмом финалу, Баварци грабе ка петом трофеју намењеном најбољој европској екипи. Легендарни Оливер Кан, маестралним одбранама, донео последњу титулу Баварцима пре девет година.

Бајерн ће у суботу на стадиону Сантјаго Бернабеу, у Мадриду, одиграти своје осмо финале у историији нејелитнијег фудбалског клупског такмичења. Противник нимало лак, Интер из Милана, предвођен једним од најбољих тренера данашњице, Португалцем Жозеом Мурињом.

Баварци ће покушати да дођу до петог трофеја намењеног најбољој екипи Старог континента и тиме употпунити сезону препунну трофеја. У претходних седам финала, Баварци имају позитивни скор, четири освојене титуле, последња освојена 2001. године, и три наслова вицешампиона.

1973/74 Бајерн Минхен 1 - 1 Атлетико Мадрид (после продужетака)
Поновљени меч Бајерн Минхен 4 - 0 Атлетико Мадрид

Први пут у историји, Немци су били у финалу у Бриселу. Георг Шварценбек је у последњим секундама другог продужетка изједначио резултат и обезбедио поновљени меч. Стрелац за Мадриђане био је Луис Арагонес из слободног ударца.

Два дана касније, Бајерн је прегазио Шпанце. Ули Хенес и Герд Милер постигли су по два гола и први пут, трофеј клупског првака Европе, однели у Немачку.

1974/75 Бајерн Минхен 2 - 0 Лидс јунајтед

Бајерн је постао пети тим који је одбранио титулу првака Европе, на Парку Принчева у Паризу. Головима Франца Рота и Герда Милера, у последњих 20 минута меча, Баварци су извукли сезону, јер су у националном шампионату завршили као десети. Истовремено, Милер је постао седми играч у историји који је био стрелац у два узастопна финала Купа шампиона.

1975/76 Бајерн Минхен 1 - 0 Сент Етјен

Баварци су постали трећи тим, после Реал Мадрида и Ајакса, који су три пута узастопно освајали трофеј најбоље екипе у Европи. На Хемпден парку у Глазгову, једини гол постигао је Рот у 57. минуту, из слободног ударца. На путу до финала, Бајерн је елиминисао Реал из Мадрида и Бенфику.

1981/82 Астон Вила Бирмингем 1 - 0 Бајерн Минхен

У полуфиналу савладана је екипа ЦСКА из Софије, резултатом 7:4, Брајтнер и Румениге су били двоструки стрелци, али у финалу Баварци нису имали среће. На стадиону Де Кајп, у Ротердаму, стрелац јединог гола за Енглезе био је Питер Вајт, средином другог полувремена утакмице. Био је то први пут да је Бајерн изгубио финале Купа шампиона.

1986/87 Порто 2 - 1 Бајерн Минхен

На путу дио финала, пред Баварцима су падали ПСВ Ајндховен, Аустрија Беч, Андерлехт и Реал Мадрид. Финалана утакмица одиграна је на Пратеру у Бечу. Бајерн је повео голом Кегла у 25. минуту, али је Порто преокренуо резултат у другом полувремену, головима Мађера у 77. и резервисте Жуарија у 81. минуту, па је трофеј још једном измакао Бајерну.

1998/99 Манчестер јунајтед 2 - 1 Бајерн Минхен

У једном од најузбудљивијих мечева у историји европског фудбала, Бајерн је поново био надомак титуле, али на препуном Камп Ноу, у Барселони, Енглези се нису предавали. Головима Тедија Шерингема и Олеа Гунара Солскјера у зауставном периоду меча, трофеј је отишао у Енглеску.

2000/01 Бајерн Минхен 1 - 1 Валенсија (5 - 4 после једанаестераца)

После сјајних тријумфа над Манчестер јунајтедом и Реалом из Мадрида, Бајерн је отпутовао у Милано, где је на Сан Сиру одиграно финале Лиге шампиона против шпанске Валенсије. Занимљиво је да су сви голови на мечу постигнути са беле тачке. Мендиета је довео „слепе мишеве" у вођство у другом минуту, а на исти начин изједначио Ефенберг у 50. минуту меча. Оливер Кан је маестрално одбранио три пенала фудбалерима Валенсије, од којих је последњи, заустављен шут Пелегрина, донео Бајерну последњу, четврту титулу шампиона Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи