Сва црно-плава финала

После читавих 38 година, Интер игра у финалу најелитнијег европског такмичења. Од четири финала, два пута су "неро-азури" подигли трофеј. Интер бољи од Реала и Бенфике, а изгубио од Селтика и Ајакса.

Фудбалери Интера из Милана врше последње припреме за своје пето финале у историји борбе за титулу клупског првака Европе. Међутим, овогодишње финале у Мадриду, биће прво за „неро-азуре" од када постоји Лига шампиона.

Интер у досадашња четири финала има половичан успех, два пута је подигнут пехар намењен најбољој екипи у Европи, док су два пута Интеровци напуштали поприште финала погнутих глава. Оно што је занимљиво, да Интер сања титулу првака Европе већ 45 година, а учешће у финалном мечу 38. Да ли је дошло време да се прекине пост, видећемо у суботу.

1963/64 Интер Милан 3 - 1 Реал Мадрид

Прво финале Купа шампиона за миланску екипу, било је успешно. Утакмица је одиграна на Пратеру у Бечу. Екипу је предводио Еленио Херера, а у тиму су били Армандо Пики, Ђакинто Факети, Шпанац Луис Суарез, Бразилац Жаир и звезда тима, Сандро Мацола. Херера је оформио тим који је постао синоним за „катанаћо".

Најбољи играч Интера, Сандро Мацола, довео је „неро-азуре" у вођство у 43. минуту, а предност повећао Милани у 61. минуту меча. Мадриђани су смањили у 70. минуту, поготком Фела, а Мацола потврдио победу 14. минута пре краја и однео трофеј у Италију.

1964/65 Интер Милан 1 - 0 Бенфика Лисабон

Годину дана касније, Интер је бранио титулу на Сан Сиру, домаћем терену, противник португалска Бенфика, којој је то било четврто финале у пет година. Португалцима је сметао тежак терен, а онда је Жаир, два минута пре полувремена, обезбедио одбрану титуле. Интер је пре финала, укрстио копља са Ренџерсом и Ливерпулом и стигао до друге узаступне титуле првака Европе.

1966/67 Селтик Глазгов 2 - 1 Интер Милан

„Неро-азури" су одиграли одличну сезону и две сезоне касније. У четвртфиналу је прескочен бранилац титуле, Реал из Мадрида, а у полуфиналу екипа ЦСКА из Софије. Финале је одиграно на Националном стадиону у Лисабону, а Интер је одлично започео меч. Сандро Мацола довео је Италијане до предности у 7. минуту из једанаестерца, али су упорни Шкоти преокренули резултат головима Гемела и Чалмерса. Селтик је у постави имао чак десет фудбалера рођених у Глазгову, а занимљиво је да је то била прва титула првака Европе за неки британски клуб.

1971/72 Ајакс Амстердам 2 - 0 Интер Милан

Неколико година касније, Интер је покушао да са европског трона скине Ајакс, који је бранио титулу, а велика ствар за „копљанике" била је чињеница да се финални меч против Интера играо у Ротердаму, на Де Кајп стадиону. Јохан Кројф предводио је Холанђане, постигавши оба гола, први у 47. минуту, а други 14. минута пре краја меча. Ајакс је одбранио титулу првака Европе, а „неро-азури" су одиграли своје, испоставиће се, последње финале, до ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи