Рафа пакује кофере?

Ситуација на Енфилду полако долази до тачке кључања. Рафаел Бенитез на ивици отказа. Хидинк спасилац Ливерпулаа, ако Роман Абрамович дозволи. Јуве стрпљиво чека Рафу, коме ће Ливерпул у случају отказа морати да исплати 20 милиона фунти.

Одавно је свима јасно да су кола Ливерпула кренула низбрдо, а очигледно да нема никог да повуче ручну. 

И док на Енфилду траже било какав начин да изађу из кризе, медији у Енглеској протеклих седмица највише се баве судбином менаџера Рафаела Бенитеза.

Како ситуација на Енфилду из утакмице у утакмицу постаје све лошија, очигледно да медији, за разлику од навијача и појединих бивших играча клуба, немају више стрпљења за Шпанца.

Након срамног пораза од Рединга у ФА купу, ситуација је достигла тачку кључања.

У Ливерпулу пружају подршку Бенитезу, бар до краја сезоне, када ће размотрити његов учинак, преноси "Гардијан".

Задатак Шпанца је да клуб доведе до Лиге шампиона, тачније да Ливерпул буде међу прве четири екипе на крају сезоне. Тај задатак знатно ће отежати повреде Стивена Џерарда, Фернанда Тореса и Јосија Бенајуна у поменутој утакмици.

Упркос великом притиску под којим ради, Шпанац не жели да напусти "брод који тоне", а и даље верује да његови момци могу да остваре зацртан циљ. Међутим, свестан је да после повреда кључних играча мора да доведе добра појачања.

"Ово је фрустрирајуће. Прошлу сезону смо завршили на другој позицији, а ова је требаа да буде прекретница, да урадимо нешто заиста велико. Али нисмо", рекао је Бенитез "Тајмсу".

"Сада је све на власницима. Морају довести добра појачања да се ово не би поновило. Уколико желимо да се носимо са Јунајтедом и Челсијем, треба нам комплетнији састав. Морамо довести још неколико првокласних играча, а не смемо продати оне које имамо", закључио је Шпанац.

Иако је то вероватно свима јасно, треба схватити да се "црвени" налазе у тешкој финансијској ситуацији. Власници Том Хикс и Џорџ Жилет не могу дати Рафи брдо пара за нова појачања, а можда је и та беспарица разлог због кога је Бенитез и даље на клупи.

Наиме, уколико би се одлучили да уруче отказ Бенитезу, бацили би клуб "у минус", јер је Рафа скоро потписао нови уговор, а самим раскидом уговора морали би позамашну суму да уплате на рачун Шпанца, тачније око 20 милиона фунти.

"Не размиљам о томе да ли ћу бити смењен. Најбитније је сада да се припремимо за суботњу утакмицу са Стоуком. У фудбалу се никада не зна када ће форма бити у паду, а када у успону, али је јасно да је за добру атмосферу у екипи потребан низ победа", рекао је Бенитез.

Медији у Енглеској, очигледно исфрустрирани наизглед незаустављивим посртањем најтрофејнијег енглеског клуба, већ су пронашли заменика Бенитезу.

Једно од имена које се спомиње у последње време је име легенде клуба Кенија Даглиша. Шкот већ има једну од функција у клубу, али се претходних седмица много говори о његовом сензационалном повратку "на терен", у улози тренера.

Друго име које се ових дана спомиње у Енглеској је Гус Хидинк.

Бивши тренер Чеслија и садашњи селектор Русије, врло радо би прихватио посао на Енфилду уколико "избаце" Бенитеза, пише "Сан".

Међутим, према речима Хидинка, за такав потез би се одлучио само ако се Роман Абрамович, који је један од најзаслужнијих за то што је Хидинк селектор Русије, сложи са таквом идејом.

"Морао бих да разговарам са челницима Фудбалског савеза Русије пре било какве одлуке, али је истина да бих волео да се вратим у Енглеску", рекао је Хидинк.

"Након свега што је Роман Абрамович урадио за мене, дугујем му толико да се прво консултујем са њеим", рекао је Холанђанин.

Иако су му већ пронашли наследника, додуше за сада само медији, није све тако црно ни за Рафу Бенитеза.

Наиме, уколико "попије" отказ у Ливерпулу, Рафа је више него добродошао у Јувентусу, пише "Дејлимејл".

Прослављени репрезентативац Италије Роберто Бетега, сада један од водећих људи у торинском клубу, већ је означио Шпанца као могућег кандидата за место Ћира Фераре, који се очигледно показао недовољно искусан за вођење таквог гиганта као што је Јувентус.

Такође, поједини медији пишу и да је Бетега велики пријатељ са Бенитезом, и велики поштовалац његовог рада, па не би оклевао ни минут уколико Шпанац остане без посла.

Ливерпул је у овој очајној сезони испао из Лиге шампиона, ФА купа, Карлинг купа и из трке за титулу шампиона Енглеске.

Остаје им само да јуре то четврто место у Премијер лиги, и трка за јединим преосталим пехаром који могу да освоје, а то је у Лиги Европа.

Освајање тог пехара од великог је значаја за екипу, сматра нападач Фернандо Торес.

"Нисмо желели Лигу Европа на старту сезоне, али то нам је сада реалност. Сада морамо да је освојимо. Било шта осим освајања трофеја било би ужасно и неприхватљиво. Ако не освојимо морамо рећи да је ово била невероватно лоша сезона у Европи", рекао је Торес.

"Морамо да напредујемо, да прихватимо одговорност и да се пласирамо у Лигу шампиона. Сада морамо да извучемо максимум из ове непријатне ситуације", додао је "ел нињо".

Торес, најбоље појачање Ливерпула у последњих неколико година, ако не и деценију, према наводима медија врло је незадовољан играма тима. На крају сезоне, уколико не успе Ливерпул да се пласира у Лигу шампиона, могућ је растанак са клубом, не само Тореса, већ и капитена Стивена Џерарда.

И Џерард и Торес, као и Бенајун, повредили су се на утакмици са Редингом, и неће моћи да помогну екипи наредних седмица.

Торес ће морати на операцију колена због које ће бити одсутан месец и по дана, Џерард је истегао тетиве колена и неће играти две седмице, док је Бенајуну напукло ребро, због чега га неће бити на терену између три и четири недеље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи