Незаборавна јесен

Завршила се прва фаза овогодишње Лиге шампиона. Гледаоци су могли да виде прегршт голова, лепих потеза, и све оно због чега је фудбал "најважнија споредна ствар". Понека изненађња остављају нас да чекамо расплет, који почиње у фебруару.

Прво поглавље у овогодишњој Лиги шампиона приведено је крају. Познати сви учесници осмине финала, и сви тимови који ће се опробати у Лиги Европе.

Једна од најзанимљивијих група, свакако је била група А. Иако се претпоставило да ће бити неизвесно до самог краја, као што је и било, ретко ко је могао да претпостави да ће се од даљег такмичења опростити бивши првак Европе, торински Јувентус.

"Стара дама" у последњем колу није успела да одигра бар нерешено на свом терену са још једним великаном европског фудбала, минхенским Бајерном, па ће морати да се пресели у Лигу Европе.

Победом над Јувентусом, Бајерн је, иако је играо веома лоше у последње време, показао да има потенцијал, и изборио је пласман у најбољих 16 екипа, заједно са Бордоом, који је групну фазу одиграо, такорећи без грешке.

Апсолутни аутсајдер, Макаби из Хаифе, опростио се од европских такмичења, без иједног постигнутог гола.

Група Б такође је била занимљива, али са донекле очекиваним исходом. Манчестер јунајтед је без већих проблема заузео прво место, док су се за друго до последњег даха борили московски ЦСКА и Волфсбург.

У последњем колу ЦСКА је изборио пласман у осмину финала, док ће шампион Немачке срећу потражити у Лиги Европе. Важно је напоменути да је можда и најзаслужнији за пролаз руске екипе Милош Красић, који је до сада постигао четири гола.

Турски Бешикташ касно се пробудио, и осим победе у Енглеској над "црвеним ђаволима", није показао много фудбала. Завршио је ову епизоду у Европи као последњепласирани.

Веома интересантна група је група Ц, у којој су се нашла три бивша шампиона Европе.

Реал, Милан и Марсељ су се до последњег кола борили за прва два места у групи. Пласирали су се Реал, који је заиста показао да се ради о изузетном тиму, и Милан, који није превише блистао. Марсељ мора да се задовољи Лигом Европе, а доказали су да се ради о квалитетној екипи.

Последњепласирани у групи био је Цирих, који је показао да се са правом нашао у најелитнијем европском такмичењу. Намучио је Милан, победио их у Италији и био на добром путу да понови успех код куће. Српски интернационалац у редовима Швајцараца, Милан Гајић, био је стрелац на утакмици са Миланом, и пружао пристојне партије.

Челси сигуран, Ливерпул очајан

У групи Д Челси и Порто су изборили пласман у наредну фазу, док ће се мадридски Атлетико преселити у Лигу Европе. Кипарски Апоел, који је показао да може да игра са великим европским екипама, додуше веома дефанзивно, ипак ће морати да се опрости од европских такмичења ове сезоне. Највеће разочарање је Атлетико из Мадрида, који није пружао партије какве су се очекивале. Порто је заиграо заиста добро, још од првог кола, и доказали да се не смеју потценити. Челси је демонстрирао снагу, и суверено задржао прву позицију још од старта.

Највеће изненађење видели смо у групи Д. Од даљег такмичења у Лиги шампиона опростио се вишеструки шампион Ливерпул. Момци Рафе Бенитеза тотално су подбацили, а многи критичари пребацују Шпанцу што му се игра заснива на два играча-Џерарда и Тореса, који су током целог такмичења били или повређени или недовољно спремни. Остаје да покушају да се "пронађу" у Лиги Европе.

Прва два места узели су Фиорентина и Лион. Француска екипа показала је да је одрадила одличан посао у прелазном року, и нове звезде Гоми, Лисандро Лопез, Бастос и млади Пјанић, који је заменио легендарног Жуниња, заблистале су пуним сјајем. Фиорентина је такође одиграла веома добро утакмице у групи, савладали Ливерпул и код куће, и на страни, и тако изборили прву позицију.

Мађарски Дебрецин очигледно није довољно квалитетан да се такмичи са осталим екипама, и своју епизоду у Лиги шампиона завршавају без освојеног бода.

Иако нико није очекивао, група Ф била је можда и најзанимљивија. На крају се све завршило како се и претпостављало - Интер и Барса су се пласирали даље. Мешутим до последњег кола и "отписани" Рубин и Динамо су били у игри.

Ни Барса ни Интер нису блистали у групи, док су Динамо и Рубин покушали да искористе можда и неозбиљност фаворита. Ипак, у последњој утакмици Интер и Барса су победама осигурали прва два места, док ће се Рубин опробати у Лиги Европе, а Динамо се опростио од европских такмичења за ову сезону.

У групи Г умало нисмо видели велику сензацију. Севиља је без икаквог проблема освојила прво место, а за друго су се борили у последњем колу Штутгарт и дебитант Униреа. Румуни су чак и савладали Севиљу, али су поклекли у Немачкој, па се на другој позицији нашао Штутгарт. Свеједно, велики успех до јуче непознатог румунског клуба, који ће срећу потражити у Лиги Европе. Веома разочаравајућу сезону у Европи, завршио је Ренџерс, који је потпуно подбацио.

Последња група, група Х, донела је Арсенал као апсолутног лидера, и велику борбу за друго и треће место. Друго је освојио Олимпијакос, управо победом над "тобџијама" у последњем колу. Стандард Милана јовановића је, у букввално последњим секундама меча са АЗ-ом, и то преко голмана Болата, изборио учешће у Лиги Европе, и послао АЗ на последње место у групи.

Дакле, у осмину финала пласирали су се Бордо, Бајерн, Манчестер јунајтед, ЦСКА Москва, Реал Мадрид, Милан, Челси, Порто, Фиорентина, Лион, Интер, Барселона, Севиља, Штутгарт, Арсенал и Олимпијакос.

Као што видите, у најбољих 16 су по три енглеске, шпанске и италијанске екипе, по две немачке и француске, и по једна екипа из Русије, Португала и Грчке.

Расплет почиње у фебруару, када се играју први мечеви у нокаут фази.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи