Правда у рукама електричара са севера Енглеске

Главни судија финала Лиге шампиона је Марк Клатенбург. Харизматични, 41-годишњи Енглез, један је од најбољих светских судија. Међутим, некадашњи електричар је често био у центру пажње не само због одлука које је доносио на терену.

Марк Клатенбург је одређен да дели правду на највећој утакмици сезоне. Енглез има 41 годину, а рођен је у малом месту Консет, на северу земље. Студирао је право, а радио као електричар.

Важи за једног од најбољих светских судија, са 25 година је започео каријеру, а са 30 је већ доспео на Фифину листу.

Судио је на ревијалном, опроштајном мечу Алана Ширера и то је једини пут да је судио на мечу Њукасла, чији је навијач.

Међутим, Клатенбург је често био у центру пажње, и то не због одлука на терену.

Тако је 2008. године добио отказ у Select Group Referee, организацији која се бави делегирањем судија у Енглеској. Све због „приватних послова". Наводно због дуга од 60,000 фунти након лоше инвестиције.

Након жалбе је враћен на посао, али је суспендован на осам месеци.

Годину дана касније, Клатенбургово име се поново појавило у новинама. На утакмици Болтона и Манчестер ситија (за који је тада играо брбљиви и ратоборни Крег Белами), Клатенбург је пришао клупи „грађана" и питао како уопште успевају да раде са Беламијем током читаве седмице.

Тежак период за Клатенбурга догодио се 2012. године, када је оптужен за расизам, односно да је вређао Џона Обија Микела из Челсија.

Читав случај је испитивала и полиција, након чега је Клатенбург ослобођен оптужби. Испоставило се да је најбурније реаговао Микел, који није чуо никакву увреду, већ му је након меча то пренео Рамиреш. На крају, Микел је кажњен због недоличног понашања са 60.000 фунти и три меча суспензије.

Клатенбург је није судио меч Премијер лиге у октобру 2014. године, јер је прекршио протокол. Наиме, према правилнику, судије и асистенти морају да путују заједно на утакмицу, и заједно да путују након ње.

Међутим, након утакмице Вест Брома и Кристал Паласа, Клатенбург је пожурио и отишао сам, како би стигао на концерт Еда Ширана.

Данашњи ривали нису имали замерке на Клатенбургов досадашњи рад. Ове године, Клатенбург је у Лиги Европе судио на две утакмице, док је у Лиги Шампиона правду делио на шест мечева. Од тога једном Реалу, два пута Атлетику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи