Ко најбоље изводи слободњаке?

Лондонски "Дејли мејл" објавио је листу најбољих десет извођача слободних удараца. Синиша Михајловић заузео је 10. место, док је на првом Дејвид Бекам. На листи доминирају Бразилци, којих има чак петорица.

На десетом месту налази се Синиша Михајловић. Иако је одбрамбени играч, много голова је постигао у каријери захваљујући прекидима и убојитој левици. Некадашњи репрезентативац Југославије једини је играч који се уписао у фудбалску историју постигнутим хет-триком, а да је сва три гола постигао из слободних удараца.

На 9. позицији нашао се Зинедин Зидан. Један од најбољих фудбалера икада, својом техником и дриблинзима никога није остављао равнодушним, а много пута показао је да уме и те како добро да "заврне" лопту из прекида.

Осму позицију заузео је Бразилац Зико. Фудбалер кога су често називали "бели Пеле", био је један од најбољих играча света 80-их година прошлог века, а његове голове из слободњака, они који их памте, и даље препричавају.

Контроверзни Пол Гаскоин заузео је 7. место. Иако се много прича о његовом понашању ван терена, и проблемима са алкохолом, старији познаваоци фудбала свакако се сећају његових потеза, и голова из слободњака.

На 6. месту налази се Ривелињо. Још један Бразилац, може се рећи претеча Роберта Карлоса, 70-их година важио је за једног од најбољих извођача слободњака на свету.

Да су Бразилци ипак најбољи техничари, и да умеју са лоптом доказују и 5. и 4. место.

На 5. месту је Роберто Карлос, од чијих су удараца страховали голмани, и нарочито играчи у "живом зиду". Карлос је веома снажним ударцем често тресао противничке мреже, нарочито из велике удаљености, са 30 и кусур метара.

На четвртом месту нашао се некада најбољи играч света, Роналдињо. Бразилац је у центар пажње доспео управо голом из слободњака, 2002. године против Енглеске. Тада је, млади играч Пари Сен Жермена, и репрезентације Бразила савладао Дејвида Симана са неких 40 метара, и скрену пажњу на себе. Када је био у најбољој форми, док је играо за Барселону, сваки слободан ударац који би он изводио био је велика претња по гол противника. Још ако је са неких 20-25 метара од гола, многи би унапред видели лопту у мрежи.

Трећу позицију заузео је најскупљи играч света, Кристијано Роналдо. Поред дриблинга и технике коју има, Роналдови слободњаци свакако су велика атракција за гледаоце. Доказао је много пута да уме да погоди и са мале и велике удаљености.

Вицешампион, по избору "Дејли мејла" је још један Бразилца, Жунињо Пернамбукано. Дугогодишњи играч Лиона, који има несхватљиво савршен шут, годинама је терорисао и доводио до лудила голмане широм Европе, који једноставно нису могли да хватају лопте после његових слободњака. Лопта коју упути ка голу има веома чудну путању, па су често голмани кретали на њу, а она би у последњем тренутку променила правац, и завршила у мрежи.

И коначно, на првом месту, налази се Дејвид Бекам. Често оспораван, и оцењиван више као манекен него фудбалер, и те како је умео да постигне гол из прекида. Волели га, или мрзели, морате признати да његове лопте, како би у фудбалском жаргону рекли - "имају очи", и да је сваки прекид био велика претња по противничку мрежу.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи