Читај ми!

Бразилци однели трофеј

Фудбалска репрезентација Бразила победник је Купа конфедерација, пошто је у финалу победила Шпанију са 3:0. Голове за домаћина постигли су Фред, у 2. и 47. минуту, и Нејмар у 44. минуту. Утакмицу на реновираном стадиону Мараканау Рио де Жанеиру пратило је 73.000 навијача.

Овом победом Бразил, који ће идуће године бити домаћин и Светског првенства, прекинуо је низ актуленог светског и европског шампиона Шпаније од 29 утакмица без пораза у званичним такмичењима.

Уједно су Бразилци трећи пут узастопно, а четврти укупно, тријумфовали у овом такмичењу. Претходно, Бразилци су на Купу Конфедерација били најбољи 1997, 2005. и 2009. године.

Нападач петоструког светског шампиона Бразила Нејмар освојио је Златну лопту - проглашен је за најбољег играча турнира.

Сребрна лопта припала је репрезентативцу Шпаније Андресу Инијести, док је Бразилац Паулињо освојио Бронзану лопту.

 

Најбољи стрелац турнира, освајач Златне копачке, јесте Шпанац Фернандо Торес, који је постигао пет голова. Бразилац Фред освојио је Сребрну лопту постигавши такође пет голова, али је на турниру одиграо више минута од нападача Челсија. Нејмар је трећи најбољи стрелац са четири гола.

Најбољи голман турнира је Бразилац Жулио Сезар, а награду за фер-плеј освојила је селекција Шпаније. 

"Бразилска репрезентација је показала свету да сви морају да је поштују. Остварили смо велику победу против најбољег тима на свету, за који играју најбољи играчи света, нисмо се крили на терену", рекао је Нејмар.

"Дали смо све од себе. Сви смо трчали и играли веома снажно - а то показује да смо веома јак тим", додао је.

 

После нешто лошијих резултата, Бразил је на ранг листи Светске фудбалске федерације пао на 22. место, али је после победе над Француском (3:0) у пријатељској утакмици почетком јуна, везао пет победа на Купу конфедерација.

Селектор Бразила Луиз Фелипе Сколари рекао је да су његови играчи "достојанствено представили земљу".

"Поред квалитета наших играча, велико поштовање на Купу конфедерација заслужују и наши навијачи. Сви су нас подржавали и верујем да је то веома важно, да наставимо јединствено, у том духу... Када смо заједно, веома смо снажни", рекао је Сколари.

Навијачи који су узвикивали "шампион се вратио", очекиваће после овог тријумфа да Сколари понови успех из 2002. године, када је Бразил тријумфовао на Мундијалу у Јапану и Јужној Кореји.

"Победа на Купу конфедерација отвара пут и пружа навијачима веру да смо оформили тим који може бити конкурентан и који може да освоји титулу на Светском првенству 2014. године. Тим је направљен уз многе тешкоће и верујем да је ово надоградња, да су играчи стекли додатно поверење навијача. То омогућава екипи да игра на другачији начин", рекао је селектор "кариока".

Сколари је на клупи Бразила заменио Маноа Мензеса који је отпуштен у новембру, јер се Фудбалском савезу није свидео његов метод рада.

"Прво сам морао да формирам тим, да ограничим број играча. Морао сам да им улијем самопоуздање. Морали смо да освојимо турнир да бисмо се осећали добро. Целе године ћемо играти са одличним тимом, знајући да морамо да радимо много више да бисмо достигли ниво Шпаније, Немачке и Аргентине", рекао је Сколари.

"Још морамо много тога да научимо. Морамо да имамо више вере у тим, да знамо да имамо капацитет да победимо. А онда, ко зна, можда достигнемо виши ниво и одиграмо боље него што смо играли у финалу против Шпаније", рекао је бразилски тренер.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи