Мурињо спрема заседу, Борусија опседа Доњецк

Жозе Мурињо је читаву сезону подредио утакмици која се игра у среду на Сантјаго Бернабеуу. Реалу на мегдан долази казнена експедиција из Манчестера, предвођена Сер Алексом Фергусоном, Ван Перијем и Рунијем. Највећи дерби осмине финала моћићете да пратите у директном преносу у среду од 20 часова и 45 минута на РТС 1.

Веровали или не, биће то тек девети међусобни дуел Реала из Мадрида и Манчестер јунајтеда у најквалитетнијем такмичењу.

Последњи пут су се састали у четвртфиналу Лиге шампиона, у сезони 2002/03, када је Реал победио у Мадриду са 3:1, док је на Олд Трафорду било 4:3 за Јунајтед. Мадриђани су, ипак, отишли у полуфинале те сезоне.

Први међусобне мечеве ови тимови одиграли су далеке 1956/57, када је Реал у полуфиналу био бољи у двомечу од Манчестер јунајтеда, а потом и освојио другу узастопну титулу првака Европе.

У сезони 1967/68, Манчестер се такође у полуфиналу реванширао Реалу. Занимљиво, те сезоне Јунајтед је дошао до своје прве титуле шампиона Европе. Четири пута су се дакле, од те 1957. године ови ривали састајали на Сантјаго Бернабеу стадиону, на којем Манчестер никада није победио. Два пута тријумфовао је Реал, док је два пута било нерешено.

Да куриозитет буде већи, најбољи играч Реала, Кристијано Роналдо, фудбалски је стасао у Манчестер јунајтеду. Фергусон је буквално измислио овог фудбалера.

Са непуних 18 година довео га је у Манчестер из Лисабонског Спортига и од њега направио велику фудбалску звезду.  Роналдо је нагласио да у случају постизања поготка, неће славити, јер како је и сам наглашавао, Јунајтед је клуб који воли и поштује, а Фергусон његов учитељ којем дугује највећу захвалност у свом животу и каријери.

Ипак, Фергусон ће, поред бриге о Роналду који је најбољи стрелац Реала са 6 голова, морати да води посебно рачуна и о ,,Посебном'''.

За Муриња кажу да никада у досадашњој каријери није имао мање контроле над дешавањем у свом тиму, као данас у Реалу. Навијачи му звижде, а нагађа се да ли уопште разговара са играчима. 
Ипак, Мурињо је као победник излазио увек онда када му је било најтеже, као на мечу са Барселоном у полуфиналу Лиге шампиона 2010, када је Интеру на крају, победом у финалу над Бејерном из Минхена, донео титулу првака Еврпе.

Сер Алекс Фергусон у нападу има Чичарита Ернандеса и Ван Персија који су у групној фази дали по три гола, а ту је и Вејн Руни. Ипак, још увек се не зна ко ће предводити одбрану популарних Црвених Ђавола, и то је за сада највећа брига чувеног Шкота на клупи Манчестер јунајтеда.

У другом мечу вечери, такође од 20,45 часова, Шахтјор дочекује Борусију из Дортмунда.

Шахтјор је остао без најбољег стрелца тима, Бразилца Вилијана који је у групној фази четири пута затресао мрежу противника. Вилијан је прешао у Анжи за чак 35 милиона Евра, док је у Шахтјор за 15 милиона и 250 хиљада евра дошао нови бразилац, Тајсон из Металиста.
Тренер Шахтјора Мирчеа Луческу зна пут до европског трона, јер Шахтјору је 2009. донео титулу у Купу Уефа.

Са друге стране, Борусија из Дортмунда била је прва у групи, у којој су поред њих били и Реал Мадрид, Ајакс и Манчестер сити. Играли су најразноврснији фудбал у првом делу такмичења, а екипу предводе креативци Марко Ројс и Марио Геце.

Три Пољака у екипи тренера Јиргена Клопа, Куба Блажчиковски, Лукаш Пишчек и Роберт Левандовски борбеношћу и упорношћу дају посебан ритам игри Борусије, а ту је и неизоставни Гроскријц који традиционално највише претрчи на сваком мечу. 

Одбрану Борусије држе Невен Суботић и Матс Хумелс и чини се да је ово комплетан тим. Најважније - они имају тимски дух, немачку упорност, врсног центарфора Левандовског који је до садапостигао четири гола у такмичењу. Имају две младе звезде Ројса и Гецеа и харизматичног тренера Клопа. Они имају стил, а то је у данашњем фудбалу често пресудно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи