Џордан: Потписао бих нови уговор за Булсе због седме титуле

Финале десетоделног документарног филма "Последњи плес" у продукцији И-Ес-Пи-Ена заокружило је причу о једном од најбољих НБА тимова свих времена – Чикаго булсима, предвођеним Мајклом Џорданом. Документарац је одушевио све љубитеље кошарке причама иза кулиса о последњој шампионској сезони "његовог летећег височанства" и Булсима, који су са шест трофеја доминирали крајем прошлог века.

Тај тим се након одласка тренера Фила Џексона распао, али је Џордан уверен да би остао на окупу да је имао шансу.

"Да сте питали све момке који су 1998. освојили прстен – 'Желите ли нови, једногодишњи уговор, да пробате да освојите и седму титулу?', мислите да не би пристали да потпишу? Да, потписали би. Да ли бих ја потписао? Да, потписао бих уговор на једну годину. Потписивао сам једногодишње уговоре до тада", рекао је Џордан.

"Темељ" те сезоне постављен је пре њеног почетка – генерални менаџер Џери Крауз саопштио је Џексону да ће сезона 1997-1998. бити његова последња на клупи "бикова".

Фил Џексон је из тог разлога назвао "последњи плес", а читава екипа је играла под уверењем да ће се на крају распасти. Пошто је Крауз објавио судбину тренера, Скоти Пипен је пропустио почетак сезоне због опоравка од операције, али се сумња да је био незадовољан преговорима око свог уговора, док се после готово сваке утакмице спекулисало о Џордановом одласку у пензију.

Ипак, након шампионске параде у Грант парку и прославе шестог прстена, власник франшизе Џери Рејнсдорф је позвао Џексона и понудио му прилику да се врати.

"После шестог трофеја, понудио сам му шансу за повратак. Рекао сам му да је заслужио да се врати, без обзира на све што је речено раније", истакао је Рејнсдорф, али је Фил одбио.

"Рекао сам му да желим да направим паузу. Не мислим да би то било фер према Џерију Краузу и знам да би за њега било тешко да то прихвати", казао је Џексон.

Најбољи кошаркаш свих времена није знао ове детаље и у документарцу постоји сцена у којој добија Ајпед како би видео разговор двојице актера. Пре него што је кликнуо "плеј", рекао је: "Једва чекам да чујем ово. Никада нисмо разговарали о томе, ја сам могао само да претпостављам."

Рејнсдорф је објаснио да је распад тима уследио јер би било "самоубиство" вратити поприлично стар ростер и надуване уговоре, том приликом спомињући Дениса Родмана, Стива Кера, Рона Харпера и споменутог Пипена.

"На тржишту неће вредети новца који ће добити", објаснио је власник Булса.

"То је био крај, једноставно се природно дошло до краја. Да је Мајкл био здрав и да је желео да се врати, не сумњам да би Крауз обновио шампионски тим за неколико година. Али то није могло да се догоди одмах."

Док је гледао снимке, Џордан је у неверици подигао обрве и сложио фацу негодовања.

"Те 1998. је Крауз на почетку сезоне рекао: 'Фил може да има скор 82-0, али никада више неће бити тренер'. И, када је Фил рекао да је то последњи плес, био је последњи плес", објавио је "летећи Мајк".

"Знали смо да неће задржати тим. Сада, све су могли да закомпликују на почетку сезоне. Зашто дати такву изјаву на почетку 1998?"

Потом се осврнуо и на све оно за шта верује да је тај тим био способан и након шест титула.

"Да ли је Фил успео? Јесте. Сада, што се тиче Пипа (Скотија Пипена), морали бисте да урадите нешто да га убедите. Али ако би Фил био ту, ако би Денис и Ем-Џеј остали да освоје седму... Пип не би то пропустио", наставио је Џордан.

Признао је да врхунац своје играо имао баш 1998. године и да му је та последња, шампионска сезона, најбоља у каријери. Али када је упитан да ли је задовољавајуће што се повукао на врхунцу, рекао је кратко "не".

"То је лудило јер сам се осећао као да можемо да освојимо седам. Заиста верујем у то. Можда то не бисмо успели, али човече, сама чињеница да нисам могао да покушам, то је нешто што не могу да прихватим, који год разлог био. Једноставно, не могу да прихватим."

Уместо нове прилике, тренер је направио паузу од кошарке, Пипен и Кер су трејдовани, Родман је отпуштен, док се Џордан пензионисао. Поново, привремено, али су Булси почели реизградњу читаве франшизе.

Џексон је окупио тим за крај и, попут ритуала, сви играчи су на папиру написали шта су им Булси значили. Регли су то наглас, а онда папириће бацили у канту. Џордан је написао песму.

"Некада смо га видели као агресивног, али тог тада, показао нам је страст и емпатију према свима нама. Онда су сви бацили папире у канту, а на крају сезоне, Фил је угасио светла и свој папир бацио у канту. То је једна од најмоћнијих сцена које сам видео у животу", закључио је садашњи тренер Вориорса Стив Кер.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару