Куда плови АБА брод

Кошаркашка година у региону била је веома турбулентна. После више година напете атмосфере, нарочито између Будућности и Црвене звезде, ситуација је кулминирала на самом завршетку године, неодлажењем црвено-белих на дуел у Подгорицу. Судбина лиге делује неизвесно, нарочито ако се има у виду чињеница да шампион АБА лиге неће имати проходност у Евролигу у сезонама које долазе.

Кошаркаши Црвене звезде вратили су трофеј АБА лиге у своје витрине после занимљиве и ратоборне финалне серије против Будућности. Велико финале, одиграно у пет чинова, било је испуњено тензијом и ванспортским деловањима са обе стране.

Слична ситуација виђена је и годину дана раније, када је клуб из Црне Горе први пут тријумфовао у АБА лиги, после узавреле атмосфере у финалној серији.

Звезда је 2019. године на терену била боља и изборила право да представља регион у Евролиги, после годину дана паузе у току које је то чинила Будућност.

Милан Томић, који је вратио трофеј на Мали Калемегдан, напустио је клупу шампиона убрзо по старту нове сезоне, у којој црвено-бели пружају знатно лошије партије и још горе резултате у АБА лиги.

Утисак је много бољи у елитном такмичењу, где Звезда, коју сада предводи Драган Шакота, бележи победе и код куће и у гостима, и делују као екипа која је легитиман конкурент за пласман међу осам најбољих екипа на континенту.

У АБА лиги, међутим, црвено-белима предстоји велика борба за улазак међу четири екипе које ће се борити за трофеј у региону. Нарочито после вероватног пораза који су уписали недоласком у главни град Црне Горе.

У Звезди тврде да нису имали безбедносне услове за одигравање меча у „Морачи" због протеста у градовима широм Црне Горе, док Подгоричани тврде да су сви услови сигурности били испуњени и да није било разлога да се утакмица одложи.

Коначан суд даће челници АБА лиге, који својим понашањем последњих дана не уливају поверење кошаркашкој јавности, пошто нису изразили јасан став поводом захтева Звезде да се сусрет одложи.

Успон црно-белих

Партизан, Цедевита Олимпија и Будућност делују сигурно у досадашњем делу сезоне, па је велика вероватноћа да ће се Звезда за четврто место у плеј-офу борити са ФМП-ом и Морнаром, где у односу на обе екипе имају предност у квалитету.

Партизан је у току прошле сезоне изашао из кризе и већ ове делује као најозбиљнији кандидат за освајање трофеја у региону. Црно-бели су то наговестили и победом у АБА Суперкупу на почетку сезоне, а како она одмиче - момци Андрее Тринкијерија делују све уиграније и опасније.

Цедевита Олимпија је нови феномен на регионалном плану. Међунарони хибрид хрватског новца и словеначке традиције за сада прилично даје резултата. Љубљаначни држе корак са Подгоричанима и црно-белима и делују као озбиљан конкурент у борби за трофеј.

За разлику од Будућности и Цедевита Олимпије, београдски „вечити" ривали у 2020. години настављају такмичење у еврокуповима, где ће се потрудити да дају свој максимум. Посебно се то односи на Партизан, који би, уколико се домогне финала Еврокупа, стекао право да се догодине такмичи у Евролиги.

То се, с друге стране, не може рећи за екипе које се боре за трофеј на Јадрану. АБА лига је изгубила аутоматску проходност у елитно такмичење, док се незванично могу чути информације да ће шампион региона имати и ове године ваучер за Евролигу.

Али, шта после? Уколико АБА такмичење не нуди пласман у Евролигу, да ли уопште има смисла играти га?

Има ли алтернативе

Свакако да је АБА лига годинама постала све снажнија и да је ове сезоне једно од најјачих европских такмичења. Српски клубови, Мега и ФМП, као и некада Хемофарм или Раднички, јачали су и финансијски и играчки кроз наступе у регионалној лиги.

С друге стране, српски шампионат пао је у запећак - за титулу се бори зарад статистичког учинка играча, док трофеј доноси само још једну црту поред категорије „шампион државе" на Википедији.

Чак и да српски клубови напусте регионално такмичење, велико је питање шта би таква национална лига добила од Еке, организације која управља најјачим такмичењима - Евролигом и Еврокупом.

Дошло је време да се српски клубови уједине и да, у сарадњи са Кошаркашким савезом Србије, донесу праву одлуку у интересу српске кошарке. Из АБА лиге треба извући поуке и искористити их у сврху јачања кошаркашких центара у Србији. А њих није мало.

АБА брод се, како ствари сада стоје, креће и непознатом правцу. Далеко од мирне луке...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару