Читај ми!

Искуство против брзе транзиције, Звезда и Боде Глимт у окршају за Лигу шампиона

Фудбалери Боде Глимта угостиће Црвену звезду у првом од два меча у оквиру плеј-офа за Лигу шампиона. Дуел у Норвешкој почеће у 21.00, директан пренос је на Првом програму РТС-а, а најважније детаље пратите на нашем порталу.

Искуство против брзе транзиције, Звезда и Боде Глимт у окршају за Лигу шампиона Искуство против брзе транзиције, Звезда и Боде Глимт у окршају за Лигу шампиона

Бодe Глимт има прилику да се први пут у историји пласира у групну фазу Лиге шампиона, али на том путу им стоји шампион Европе из 1991. године - Црвена звезда. 

Поред првог пласмана у Лигу шампиона, Боде жели да постане прва норвешка екипа која је стигла до европске елите, још од Розенборга из сезоне 2007/08. Првак Норвешке тек трећи пут учествује у квалификацијама за најквалитетније европско надметање и други пут су стигли до плеј-офа.

С друге стране, Црвена звезда је од 2017/2018. сезоне редовна у европским надметањима. У три од последњих шест сезона, укључујући и претходну, Звезда је била део Лиге шампиона.

Норвешки тим је до квалификационог плеј-офа стигао после победа над РФС-ом из Литваније укупним резултатом 7:1, а потом је тријумфовао против пољске Јагјелоње у двомечу са 5:1. Звезда је захваљујући укупном коефицијенту националног првенства и претходно добрим резултатим у евро такмичењима директно доспела до последњег кола квалификација.

Боде ће играти прву утакмицу против неког српског клуба, док је Звезда претходно играла девет мечева са норвешким тимовима.

Кратак преглед историје норвешког клуба

Боде Глимт основан је 1916. године у лучком граду који је тренутно има око 55.000 становника. До пре неколико година норвешки градић био је познат искључиво по преради бакалара и као одлична локација за посматрање ауроре бореалис.

Током дуге историје, Боде Глимт углавном се селио из другог у први ранг такмичења. Није успевао да направи значајнији резултат, а клубу нису била страна ни испадања у трећи ранг.

Све до 2020. године, жуто-црни су освојили само два трофеја. Трофеј Купа Норвешке су у своје витрине донели 1975. и 1993. године, после чега је уследио пост дуг 27 година.

Неколико пута су завршавали као други на табели, да би 2020. године дошли до прве титуле шампиона Норвешке, што је подухват који су поновили још два пута.

Некадашњи играч и менаџер, а садашњи спортски директор клуба Асмунд Бјоркан поставио је темеље екипе која је у претходним сезонама направила успехе уз патронат Кјетила Кнутсена са места тренера.

Кнутсенова екипа вредна поштовања

Кјетил Кнутсен је на место главног тренера дошао 2018. године. Три пута је проглашаван за фудбалског стратега године у Норвешкој и исти број пута је са Бодеом освајао првенство државе - Елитсеријен.

Кнутсен најчешће наступа у формацији 4-3-3. На голу је први избор Рус Никита Хаикин који је већ годинама у клубу и био је део највећих успеха. По боковима би требало да дејствују играчи из клупске академије и имењаци - Фредрик Бјоркан и Сјоволд. Штоперски тандем је релативно нов и чине га придошлице из Ода и Тромза - Один Бјортуфт и Јостеин Гундерсен.

На средини игралишта је Патрик Берг - дипломац Бодеове школе и повратник из Ленса који је за њега 2021. године платио 4,5 милиона евра. Друштво му праве двоструки стерлац из реванша са Јагјелоњом Сондре Фет и још један повратник Хакон Евјен.

По десном боку ће највероватније претити талентовани Исак Мата, а у шпицу се очекује Данац Каспер Хег. Међутим, највећа опасност ће долазити са левог бока у виду Јенса Хаугеа.

Члан шампионске генерације Бодеа се није најбоље снашао у Милану и Франкфурту, те се вратио на позајмицу у клуб који га је играчки обликовао и у ком је поново пронашао себе. Са две асистенције против Јагјелоње потврдио је да се налази у одличној форми и биће играч који ће изискивати највећу пажњу Звездиних дефанзиваца.

Управо је у двомечу са пољским тимом Боде савршено указао на све оно што ће Звезди правити проблеме.

Бодеова брза транзициона игра

Изузетна транзиција, праћена брзим додавањима и ефикасном реализацијом у последњој трећини терена донела је Бодеу чак 12 голова у прве четири европске утакмице у сезони. Иако им држање лопте није страно, Боде се превасхондо ослања на контранападе који су изузетно ефикасни. 

Контре углавном завршавају са великим бројем играча који се муњевито трансформишу из одбране у напад, а циљ је што пре дотурити лопту до вихорних крила, која је уносе унутра, док нападачи траже простор иза леђа противничке одбране. Избегавају сваки вид компликације и неретко се одлучују на ударце са дистанце.

Такав приступ им је донео и неколико великих "скалпова" у претходним годинама. Рому су пре две године у групној фази Лиге конференција на домаћем терену победили са 6:1, да би у нокаут фази избацили Селтик укупним резултатом 5:1.

Управо би та брзина и висок ритам могли да направе проблеме Звезди, која је навикла да игра у нешто споријем темпу и која је често имала проблема са сличним тимовима.

Имајући све то у виду, српског шампиона очекују два изузетно технички и физички захетвна дуела који ће представљати прави тест пред нови формат Лиге шамиона у којој би оба тима желела да се нађу. Места међутим има само за једног.

Звезда има одличан скор с норвешким тимовима

Ово ће бити десета утакмица Црвене звезде против неког норвешког клуба и прва још од групне фазе Купа Уефа 2005/06, када је поражена са 3:1 од Тромза.

Звезда је први пут са неким норвешким тимом играла у Купу европских шампиона у сезони 1980/1981. против Викинга у оквиру шеснаестине финала такмичења. Црвено-бели су били успешнији са 3:2, односно 4:1 у другом мечу.

Српски клуб је уписао шест победа, један реми и два пораза у сусрету са норвешким тимовима и притом је постигао 22, а примио осам голова.

Црвено-бели последњих година бележе добре резултате у европским надметањима, а уколико успеју да буду бољи од Бодеа, играће четврти пут групну фазу Лиге шампиона од када ово такмичење носи тај назив. 

Поред тога, Звезда ће се борити и за прекид лоше серије на европским гостовањима, будући да је изгубила последњих седам европских утакмица у гостима. Победа од 2:0 над јерменским Пјуником у Јеревану у трећем колу квалификација за Лигу шампиона 2022/23 последња је победа на последњих 10 гостујућих утакмица у Европи.

Звезда два пута с Милојевићем у Лиги шампиона

Звезда је добро почела сезону у домаћем шампионату, уписала је четири тријумфа и један нерешен резултат. Реми је одиграла са лучанском Младости - 2:2 у другом колу првенства. Међутим, ово ће јој бити први европски меч у новој сезони.

Црвено-бели ће играти четврти пут плеј-оф за Лигу шампиона. Победили су Салцбург у сезони 2018/2019 и Јанг Бојс следеће сезоне, али су изгубили од Макабија из Хаифе у 2022/2023.

Српски тим је два пута био део Лиге шампиона под вођством садашњег тренера Владана Милојевића - 2018/2019. и 2019/2020. сезоне. У децембру 2019. је поднео оставку на место тренера Црвене звезде. На клупи црвено-белих у првом мандату био је 897 дана, а на 149 утакмица остварио 107 победа, 24 ремија и 18 пораза, што је 71,8% успешности.

Прошле сезоне Звезду је предводио Барак Бахар, али услед резултатске кризе, руководиоци клуба су реаговали прекидом сарадња с израелским стручњаком, а на његово место, уочи почетка другог дела сезоне стигао је поново Милојевић. Српски стратег је потом са Звездом освојио дуплу круну - куп и првенство.

Звездини Словенци капитална појачања

Звезда је у летњем прелазном року успела да у своје редове доведе два репрезентативца Словеније који су на првенству Европе у Немачкој пружили одличне партије. Први од двојице играча је везњак Тими Макс Елшник, а потом је дошао и дефанзивац Вања Дркушић.

Пре почетка Евра у Звезду из ТСЦ-а је дошао и Немања Стојић који је уз Уроша Спајића и Насера Ђигу један од кључних у дефанзиви. Крилну игру је појачао Јунг Ву Сеол, а везни ред Далсио Гомеш и Лука Илић, док је у нападу Бруно Дуарте головима већ покупио симпатије навијача.

Запажене улоге имају и Фелисио Милсон, Пума Родригез и Лазар Јовановић. Међутим, поред новајлија, ту су и дугогодишњи првотимци пре свих Александар Катаи и Мирко Иванић. Одмах после њих су ту и прошлосезонски играчи Ин Бом Хванг, Питер Олајинка и Шериф Ендиај.

Фудбалери који спајају два клуба

Нема много фудбалера који су играли за оба клуба. Међутим, из недавне историје издвајају се голман Зоран Поповић и нападач Милан Јевтовић. Поред њих и Марко Илић садашњи голман црвено-белих је бранио у Норвешкој.

Поповић је 2018. године је из Вождовца отишао у Боде, али је провео само шест месеци у норвешком тиму, Звезда је потом вратила чувара мреже у Србију. Голман је у Звезди био до јануара 2024, а уписао је 28 утакмица.

Јевтовић је дошао у Боде на позајмицу из аустријског ЛАСК Линца 2016. и врло брзо је постао миљеник публике. После само шест месеци у црно-жутом дресу, отиснуо се у Анталијаспор. Јевтовића је 2018. после позајмице Розенборгу преузела Звезда. Одиграо је 16 утакмица пре него што је на крају поново завршио у норвешком фудбалу, тачније у тиму Одд.

Илић је бранио на 14 лигашких наступа у норвешком Сарпсборгу, а стигао је из Колорадо Рапидса, поред тога стекао је искуство играња против Звездиног ривала.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару