Евробаскет 2017 – борба за најбољег на Старом континенту

Јубиларно 40. Европско првенство остаће упамћено по огромном броју изостанака, али и великом броју опроштаја од националног дреса. Евробаскет ће се други пут заредом и у историји одвијати у четири земље. Као и многи претходни, и овогодишњи шампион Старог континента ће морати добро да се потруди за злато и издигне из веома изједначене конкуренције.

Такмичење почиње 31. августа и траје до 17. септембра.

Престоница Финске Хелсинки је домаћин групе А, у Израелу и Тел Авиву се надмећу учесници групе Б, Румунија и Клуж гости групу Ц, док се група Д као и завршни део турнира одвијају у Турској.

Групу А чине: Француска, Грчка, Словенија, Пољска, Финска и Исланд.

Французи иако у процесу смена генерација као и великих изостанака, и даље поседују веома респектабилан тим који циља на најсјајније одличје. У изостанку Паркера, Батума, Гобера, Махимија, Ажинсе па и некадашњих Желабала и браће Пјетрус, "штафета" је предата новим лидерима и звездама тима. 

Окосница и срце овог тима јесу НБА играчи попут сјајног стрелца Фурнијеа, неуморног Ловерња, мотора екипе Де Колоа, мозга Дијаоа, атлете Серафана. Не сме се заборавити на играче попут Џексона, Тупана, Диоа и Вестермана, који из другог плана могу донети превагу овој екипи, која без сумње гласи за фаворита ове групе, али и целог такмичења.

Имена која поседује репрезентација Грчке једноставно не дозвољавају да се она олако одбаци и отпише са списка фаворита. Варнице и чарке у свлачионици допринеле су томе да ову репрезентацију, нажалост, одликују само та имена и не много више од тога, али свакако Грци заслужују велики респект.  

Грци су један веома искусан тим, са примесом неколико младих и талентованих играча. Играче са огромним бројем утакмица у рукама и ногама чине Бурусис, Калатес, Принтезис, Слукас, Папаниколау, али треба доста очекивати и од млађих нараштаја: Т. Адентокумпа, Аграваниса и Папајаниса. 

Погађа их доста изостанак Адентокумпа старијег, али и без њега Грчка важи за фаворита групе и опасног противника у нокаут фази.

Трећи мускетар ове групе јесте Словенија.

Игор Кокошков на располагању има прегршт веома занимљивих имена, од којих свакако треба издвојити Драгића, Дончића, Рендолфа. Уколико им се придруже Мурић, Блажич, Ребец и остали, Словенци ће важити за тим који из сенке може далеко да догура.

Остатак групе чине домаћин Финска, Пољска и Исланд који ће за четврто место и пролаз у наредну фазу морати добро да се помуче.

Групу Б чине: Литванија, Италија, Немачка, Грузија, Израел и Украјина.

Веома изједначена група, без изразитих фаворита. Литванци су, предвођени Валанчунасом, Кузминскасом и Монтејунасом, пројектовани за прво место у групи, али за сва четири места која воде даље биће велика борба.

Немци се, за разлику од ранијих такмичења, не ослањају на Дирка већ искључиво на Шродера, Италијани у саставу имају ростер који обећава предвођен Датомеом, Белинелијем, Мелијем и Хекетом. Грузија и Израел ће покушати тимском игром да изборе пласман у наредну фазу, док ће потпуни аутсајдер бити селекција Украјине предвођена Кравцовом.

За "групу смрти" сматра се група Ц, коју чине: Шпанија, Хрватска, Црна Гора, Чешка, Румунија и Мађарска.

Шпанија такође долази без врхунских играча попут Љуља, Фернандеза, Ибаке, Миротића, али је "црвена фурија" таква селекција да ма у каквом саставу на Евробаскет дошла, важи за главног фаворита за злато. 

Браћа Гасол, Рубио, Наваро, Родригез, Ернангомез и Абринес су имена која свакога могу да уплаше и избаце из комфорне зоне.

Главни конкурент у групи им је селекција Хрватске, која је у Румунију допутовала мотивисанија него икада пре. Хрвати, предвођени НБА тројком Шарић, Богдановић, Бендер, верују да је њихово време дошло и да напокон могу и морају до медаље. Амбиције и жеље су на максималне за шта се потрудио и селектор Аца Петровић, који у овом Евробаскету види највећу прилику за медаљу.

Црна Гора улази препорођена и такође уверена и спремна за велике циљеве. Тренер Тањевић је вратио овој репрезентацији дух југословенске кошарке и са играчима попут Вучевића, Дубљевића, Рајса, Ивановића и Радоњчића жели да направи велико изненађење проласком групне фазе, али и нападом на медаљу. 

Остатак групе чине Чешка, која ће ипак без Веселог и Шилба морати много да се ослања на Сатуранског, Мађарска, која све наде улива у Хангу, и Румунија која важи за апсолутног аутсајдера.

И на крају Група Д коју чине: Србија, Турска, Летонија, Белгија, Русија и Велика Британија.

Србија је свакако фаворит ове групе, у којој, како каже селектор Ђорђевић, свако свакога може победити.

Актуелни вицешампион Олимпијских игара и Светског првенства поседује најбољи тим који није отпутовао на Евробаскет, али изабранике Александра Ђорђевића је одувек красила апсолутна тимска игра, несебичност и подређеност репрезентацији.

Упркос бројним изостанцима, 12 момака који су допутовали у Истанбул не крију жељу и амбицију напада на медаљу па чак и златну и верују да поседују "оружје", вољу, снагу, искуство и амбицију за тако нешто. Предност тих момака у односу на све друге репрезентације јесте веома добра атмосфера у свлачионици, познанство и искуство играња заједно дуги низ година, као и та непознаница који ће од 12 играча "искочити" из шаблона и донети превагу.

Турска је позната као репрезентација која највеће успехе остварује само као домаћин, па ће тако подршка турских фанатика много значити и помоћи овој селекцији која јесте ослабљена неиграњем Диксона, Кантера и Ашика, али која поседује имена попуд Османа, Коркмаза, Алдемира и Сипахија која је чине фаворитом за прва два места у групи. 

Селекција из сенке и тим који жели да скине скалп многим великанима је Летонија. Предвођени Порзингисом и браћом Бертанс, Летонци не крију да желе да дигну репутацију и статус њихове земље у сам врх европске кошарке.

Русија, Велика Британија и Белгија водиће жестоку битку за последње место које води у наредну фазу такмичења. Најтрофејнија селекција у историји Евробаскета жели да се врати на врх где јој је и место, а то ће покушати да ураде на крилима имена каква су Швед, Мозгов, Кулагин, Воронцевич, Курбанов, Фридзон. 

Британци и Белгијанци ће играти више за част и почетак остваривања на евро-мапи. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи