Поход на медаљу почиње против Летоније

Први противник "орлова" на Евробаскету је Летонија, једна веома специфична екипа, са препознатљивим карактером, али са много већим амбицијама него раније. Дуел почиње у 16 часова и можете га у лајв стримингу пратити на интернет порталу РТС-а, док је директан пренос на РТС1.

Кошаркашка репрезентација Србије утакмицом против Летоније у Истанбулу почиње наступ на првенству Европе са амбицијом да на крају освоји медаљу.

Олимпијски и светски вицешампиони, четвртопласирани са прошлог континенталног шампионата, желе наставак континуитета одличних резултата, упркос великом броју повреда играча.

У односу на сребрни тим из Рија, због повреда неће бити седморице кошаркаша (Теодосић, Марковић, Јокић, Недовић, Симоновић, Радуљица, Калинић, поред такође повређеног Бјелице), али је и садашњих 12 јак састав у походу на нови успех.

Селектор селекције Србије Александар Ђорђевић не тражи алиби, већ сматра да је напад на медаљу обавеза и да национални тим мора да се прилагоди на околности.

"У последњем периоду за осам дана имали смо шест мечева у којима смо све спремили, пред две последње утакмице смо сазнали неке ствари о одустајањима.… Немојте мислити да постоје неки магични штапићи у рукама било кога, не само код нас у репрезентацији него уопштено. Кошарка је врло једноставна игра коју интерпретирају мајстори, играчи који имају одређене задатке и однос према игри. Имамо доста опција где знамо шта и како тражимо", поручио је Ђорђевић.

Летонија има једно злато освојено на Европском првенству. Првом икада одржаном, 1935. године. Четири године касније освојили су друго место.

У новијој историји летонске кошарке, ипак, нема великих успеха. Јесте, учествовали су на сваком шампионату Старог континента од 1993. године, али се нису ни примакли подијуму. Најбољи пласман остварили су 2001, када су били осми.

Са клупе их води Аинарс Багатскис, некадашњи тренер и стратег између осталог Макабија, Дарушафаке, Нижњег и Жалгириса. Он ће на располагању имати веома занимљив и нимало наиван тим, предвођен пре свега звездом НБА лиге и Њујорк никса Кристапсом Порзингисом.

Порзингис је био под великим знаком питања, због повреде као и одобрења из Меке светске кошарке, али је у последњим моментима потврдио наступ за националну селекцију.

Главну испомоћ имаће у још једном НБА играчу, некадашњој хаубици Партизана, Давису Бертансу. Бертанс је након Партизана имао веома добре две сезоне у Басконији, након чега се одлучио да закорачи преко "баре". Прва сезона је дефинитивно служила за адаптацију, па је време проводио и у развојној лиги и тиму Остин спарс, али се Бертанс све више наметнуо Поповичу за битнију улогу у наредној сезони. Сазрео је као играч и осим сјајног шута за три, развио је и одличан дриблинг и продор и дефинитивно може да прави разлику и превагу у многим мечевима.

Драж и ослонац овој екипи дају и играчи попут другог Бертанса, Даиријуса, Стрелнијекса и Јаниса Тиме, однедавно члана Басконије.

Летонце краси, одликује и дефинише шут за три поена. Готово сваки играч ове репрезентације способан је да погоди тројку и неће се од тога устручавати. Обожавају игру у транзицији и са свестраним играчем какав је Порзингис спремни су да после дужег времена оставе траг у европској кошарци.

Састав Летоније: Јанис Стрелнијекс, Аигарс Шкеле, Даирис Бертанс, Јанис Блумс, Кристапс Јаниченокс, Јанис Тима, Жанис Пеинерс, Давис Бертанс, Роландс Шмитс, Андрејс Гражулис, Кристапс Порзингис, Мартин Меирес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи