Читај ми!

Словенци се успротивили Фиби!

Кошаркашки савез Словеније није се повиновао ултиматумима и претњама Фибе,већ је поставио лидерима европске кошарке низ релевантних питања и понудио аргументе због којих је одлука о суспензији репрезентација неоснована, преноси портал Мондо.

Национални савези којима је ФИБА прошле недеље поручила да су њихове репрезентације суспендоване са Европског првенства 2017. године и запретила даљим непопуларним мерама уколико не "дисциплинују" своје клубове опредељене за учешће у такмичењима под окриљем "ЕКА" - првенствено се то односи на Еврокуп - ових дана у атмосфери "бити ил' не бити" одржавају састанке и покушавају да "балансирају" између притиска надређене организације и клупских амбиција и жеља.

У нарочитој паници налазе се Савези земаља којима предстоји учешће на Олимпијским играма или на квалификационим турнирима за ОИ, с обзиром на то да је ФИБА већ за 23. и 24. април најавила могућност драстичног кажњавања (дисквалификација, одузимање домаћинства турнира).

Кошаркашки савез Словеније (КЗС) у среду је послао ФИБА врло креативан и изазован одговор.

Њим се осуђују методи врбовања клубова којима се користи "ЕКА", изражава се подршка ФИБА и њеној новоформираној "Лиги шампиона", а истовремено подсећа на специфичну природу односа између Савеза, клубова и АБА лиге.

"АБА лига, као независни правни ентитет са седиштем у Загребу, у власништву 12 клубова (од којих два словеначка), јесте постигао споразум са 'ЕКА', али КЗС верује да нема ни моралног ни легалног основа да се због тога суспендује сениорска репрезентација Словеније. КЗС не спада у власнике АБА лиге, нема право гласа у њеним органима, нити било како може да утиче на њу. АБА лига је од 29. јуна 2015. званично призната од стране ФИБА Европа и све док има такав статус и делује у складу са прописима ФИБА, КЗС нема права да реагује, нити је позван да то учини. Зато верујемо да би ФИБА Европа требало да своје оптужбе адресира искључиво на АБА лигу".

Словенци су подсетили да је ФИБА на почетку пројекта "Лиге шампиона" и сама прво ступила у преговоре са АБА лигом и њеним клубовима, а окренула се Савезима тек пошто је код клубова доживела неуспех.

"КЗС је спреман да гарантује да ће се словеначки клубови повиновати прописима ФИБА, али мишљења смо да би ФИБА Европа прво требало да реши проблем са руководством АБА лиге, уместо што суспендује Савезе који немају никакве везе ни са 'ЕКА' ни са АБА лигом. Ми смо јуна 2015. и подржали намеру наших клубова да играју АБА лигу, тек пошто је то учинила ФИБА".

КЗС је искористио прилику и да постави питања о недовољно јасним аспектима актуелне кризе, којима на најбољи начин разоткрива непринципијелност ФИБА и њеног става "у Евролигу може, у Еврокуп не!"

"Да би била избегнута селективна кажњавања различитих Савеза, а и зато што би одлука о суспензији националних тимова имала озбиљне и штетне последице, молимо вас да до краја разјасните следеће ствари:

- да ли ФИБА Европа сматра кршењем својих прописа када клубови и лиге ступе у сва такмичења под окриљем 'ЕКА', дакле и у Евролигу и у Еврокуп, или само у Еврокуп?

- да ли у прописима ФИБА постоје критеријуми на основу којих би се клубови учесници Евролиге третирали другачије од клубова учесника Еврокупа?

- да ли на основу прописа ФИБА могу да се другачије третирају Савези чији клубови учествују, на пример, у АБА лиги, ВТБ лиги, шпанској лиги или НБА?

Надамо се да ће наша објашњења помоћи да ФИБА Европа повуче ове некоректне и неосноване суспензије", стоји у отвореном писму КЗС, које је потписао председник Матеј Ерјавец.

Подсетимо да је Кошаркашки савез Србије у уторак запретио суспензијама српским клубовима који остану при одлуци Скупштине АБА лиге, да се из тог такмичења по пласману иде у Еврокуп.

Истовремено је KСС затражио да АБА лига повуче одлуку о потписивању уговора са "ЕКА", донесену на седници Скупштине 20. марта, иначе ће српска "кућа кошарке" повући подршку коју је регионалном такмичењу пружила летос.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару